Emir Oković: Vlasnici kladionica u Goraždu duguju oko milion KM poreza - Goražde PRESS

Breaking

25. 03. 2017.

Emir Oković: Vlasnici kladionica u Goraždu duguju oko milion KM poreza

Vlasnici kladionica u Goraždu bune se zbog nameta koje su dužni platiti prema kantonalnim propisima. Porezna uprava Goražde odredila im je porez na imovinu na osnovu kojeg moraju platiti 5.000 KM poreza za svaki računar pa kladioničari negoduju zbog nameta koje moraju izmiriti na osnovu izmjena Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon.
Podsjetimo da je ovaj zakon Skupština BPK Goražde usvojila još krajem 2014. godine, a kladionice po tom osnovu duguju blizu milion KM.

"Taj zakon, između ostalog oporezuje terminale na kojima se vrši klađenje i imovinu koja se tiče praćenja sportskih rezultata. Do danas nije ništa plaćeno s njihove strane", ističe Emir Oković, premijer BPK Goražde.

On pojašnjava da je zakon primjerice obuhvatio bazne stanice telekom operatera, zatim pumpne stanice te svi poreski obveznici plaćaju svoje obaveze izuzev kladioničara koji, kako tvrdi premijer Oković, duguju oko milion KM.

S druge strane tvrde kako je prikupljanje i raspoređivanje prihoda od igara na sreću Zakonom stavljeno isključivo u nadležnost Federacije BiH, a ne u nadležnost općina i kantona te da je ovdje evidentan primjer dvostrukog, odnosno višestrukog oporezivanja što je zabranjeno. Tako je, primjera radi, na, po njima spornu prijavu Porezne ispostave Goražde, društvo Premier World Sport izjavilo žalbu s prijedlogom da se obustavi postupak. Zanimljivo je također da su pojedine kladionice reagovale tek sada na obaveze koje proističu iz Zakona donijetog još 2014. godine.

"To prije svega proizilazi iz aktivnosti Poreske uprave koja u kontinuitetu vrši nadzore i po njihovoj metodologiji rada došla je na red i ta oblast i to je aktuelizirano donošenjem rješenja Poreske uprave o plaćanju tih obaveza. Podnešene su žalbe, postupci još nisu okončani i taj epilog ćemo vjerovatno vidjeti u narednom periodu", kazao je Oković.

I dok kladioničari smatraju kako je riječ o nastavku organiziranih i kontinuiranih napada na domaće kladionice u FBiH, sa ovim tvrdnjama se Oković ne slaže.

"Zakon je prepoznao i obuhvatio sve slične aktivnosti, kao što su telekom operateri, distributeri naftnih derivata i goriva i slično. Riječ je o općoj mjeri usmjerenoj na oporezivanje imovine na prostoru BPK Goražde i tvrdnje pojedinih kladioničara da je cilj potpuno uništenje i zatvaranje te djelatnosti su neutemeljene" naglasio je Oković.


Klix.ba

Stranice