GORAŽDE Predstavljene informacije o zadnjim napadima na policijske službenike - Goražde PRESS

Breaking

24. 03. 2017.

GORAŽDE Predstavljene informacije o zadnjim napadima na policijske službenike

Na području općine Goražde u zadnja dva dana registrovana su dva odvojena napada na policijske službenike Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Više detalja o napadima predstavljeno je na današnjoj press konferenciji predstavnika kantonalnog MUP-a.

– U jednom slučaju radi se da je policijski službenik napadnut ispred svoje porodične kuće i on je napadnut opasnim predmetima. U ovom slučaju, napadači su lišeni slobode i još uvijek se provode istražne mjere i radnje, a nadležnom Kantonalnom tužilaštvu biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ugrožavanja sigurnosti – istakao je šef Ureda komesara policije  Emko Rizvanović.

U drugom slučaju radilo se o napadu na dva policijska službenika od strane jednog lica prilikom kontrole saobraćaja. I ovo lice je, kako je istaknuto, lišeno slobode te, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu.

– S obzirom da smo imali dva napada u istom danu, policijski službenici će pojačati mjere i radnje na ličnoj i imovinskoj zaštiti građana Bosansko-podrinjskog kantona i na zaštiti policijskih službenika. Ovakvi slučajevi se neće tolerisati i poduzećemo najoštrije mjere i radnje protiv napadača – naglasio je Rizvanović.

Komandir Policijske stanice Goražde Samir Durović ističe da je u odnosu na raniji period došlo do povećanja broja napada na policijske službenike.

– Tokom 2016. godine registrovano je 17 prekršaja omalovažavanja ovlaštenih službenih lica i nepostupanja po zakonitoj naredbi ovlaštenog lica počinjenih od stane 17 lica. Od ukupnog broja lica koja su počinila ove prekršaje, za šest lica je utvrđeno da su bila pod dejstvom alkohola – kazao je on.

U periodu od 01. januara 2017. godine do danas registrovano je pet slučajeva omalovažavanja ovlaštenog službenog lica.

– Analizu smo izvršili zbog sve učestalijih slučajeva omalovažavanja ovlaštenih službenih lica i nepostupanja po zakonitoj naredbi ovlaštenih službenih lica. Posebno je to izraženo u slučaju postupanja policijskih službenika po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH odnosno tokom kontrole saobraćaja i vozača – ističe Durović.


Vlada BPK

Stranice