MINISTAR SALKO BUKVAREVIĆ U POSJETI GORAŽDU Zapošljavanje i dalje u fokusu Ministarstva za pitanja boraca i invalida - Goražde PRESS

Breaking

29. 03. 2017.

MINISTAR SALKO BUKVAREVIĆ U POSJETI GORAŽDU Zapošljavanje i dalje u fokusu Ministarstva za pitanja boraca i invalida

Rješavanje problema bivših boraca i zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca bile su teme u fokusu današnje posjete federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Ministar Bukvarević informirao je domaćine, na čelu s kantonalnim premijerom Emirom Okovićem, o aktivnostima koje Ministarstvo provodi i koje je završilo.

"Posjeta je nastavak dobre saradnje između federalnog ministarstva za pitanja boraca, Vlade BPK Goražde i predstavnika boračkih organizacija 'grada heroja'", istakao je Bukvarević.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana u Sarajevu održan sastanak na kojem su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH s predstavnicima boračke populacije dogovorili rješavanje pitanja boračko-invalidske zaštite kroz tri koraka. Jedan je uspostava registra korisnika boračko-invalidske zaštite na cijeloj teritoriji Federacije BiH, koji je napravljen s ciljem da svi korisnici sredstava budu zavedeni u namjeri da se dođe do svakog bivšeg borca. Drugi korak bio je regulisanje reprezentativnosti boračkih udruženja kroz Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

"Sa sadašnjih 1.600 udruženja nastojimo da to dovedemo na normalan broj da borci imaju reprezentativna udruženja koja će ih predstavljati", pojasnio je ministar Bukvarević.

Treći dio se odnosi na sporazum između Vlade FBiH i boračkih udruženja da dostignuti obim pojedinačnih prava i sredstva na nivou federalnog ministarstva za pitanja boraca u narednih pet godina ne bude umanjivan, a da se od ušteđenih sredstava rješavaju najteža pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Ministar je naglasio da težište svakako ostaje na zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca te pomoći borcima kroz boračke zadruge.

"Nastavit ćemo saradnju po tom pitanju sa svim vladam, među kojima je i Vlada BPK Goražde koja je već kroz zajednički projekt zaposlila 40 djece šehida i poginulih boraca", naveo je Bukvarević.

Premijer Oković, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović te predstavnici kantonalne skupštine, ministarstava te boračkih udruženja pohvalili su odnos Ministarstva za boračka pitanja prema njihovom kantonu naglašavajući važnost nastavka dobre saradnje.

Oković je kazao da rade na projektu spomen-obilježja i izrade monografije te da im je pomoć potrebna i na tom planu, a ministar je istakao da postoji volja da im se pomogne u vezi s tim.

"Prema Ministarstvu smo aplicirali s projektom centralnog spomen-obilježja i nadamo se da će ono biti dio priče2, istakao je Oković te dodao da su s izradom monografije ''Goražde-grad heroj'' već krenuli.

Ministar Bukvarević u okviru posjete BPK Goražde položio je cvijeće i odao počast na spomen-obilježju ispred Vlade BPK Goražde te na spomen-obilježju ''Memorijal šume 8.372''.

Također, Bukvarević je posjetio i fabrike namjenske proizvodnje Unis-Ginex, Pobjeda Rudet i Pobjeda Technology.

Naglasio je da je privreda u ovom kantonu za svaku pohvalu te da i vodeće firme mogu pomoći kod zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca.



Goražde PRESS/Federalna TV

Stranice