Bh. dijaspora želi ulagati u Goražde - Goražde PRESS

Breaking

05. 09. 2019.

Bh. dijaspora želi ulagati u Goražde


Predstavnici Biznis centra bh. dijaspore danas su u Goraždu prezentovali grant program  USAID-projekta „Diaspora Invest“.

Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih poduzetnicima čije su firme 25 posto vlasnički vezane za bh dijasporu.

Predstavljen je javni poziv za dodjelu tih sredstava namijenjenih povećanju investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

Kako je istaknuto na prezentaciji, ovo je peti javni poziv, a maksimalan iznos sredstava koji se dodjeljuje je 50.000 KM i to isključivo za nabavku stalnih sredstava.

 - Biznis centar bh. dijaspore nedavno je potpisao memorandum o saradnji sa Gradom Goražde gdje ćemo zajedno nastojati da predstavimo ovaj grad kao jednu atraktivnu investicijsku destinaciju, goraždanskoj ali i široj dijaspori. Ovo je prva aktivnost koju realizujemo a isto tako u planu je i održavanje velikog poslovnog skupa narednog ljeta koji će postati tradicionalan za goraždansku dijasporu i nadamo se da ćemo privući investitore u ovaj grad – pojasnio je predstavnik Biznis centra bh.dijaspore Armin Alić.

Projekt „Diaspora Invest“ realizuje se na području cijele BiH već dvije i po godine. Projekt podrazmijeva osiguranje grant sredstava za mala i srednja preduzeća koja su u procesu osnivanja ili su osnovana u posljednje tri godine te koja imaju dokazivu poslovnu vezu sa ili su u (su)vlasništvu člana bosanskohercegovačke dijaspore.

Ostvarenim rezultatima u Biznis centru bh. dijaspore su zadovoljni.

 - Možemo reći da se dijaspora definitivno uključuje u ekonomski razvoj BiH ne samo u održavanje ekonomije novčanim doznakama, već je sve više interesovanja da otvaranjem novih preduzeća doprinose ekonomskom razvoju BiH – precizirao je Alić.

Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, koji je ocijenio da je riječ o veoma bitnom projektu koji će pomoći u zapošljavanju u tom gradu te povezivanju sa građanima koji trenutno ne žive u Goraždu.

Javni poziv za aplikacije za dodjelu bespovratnih sredstava kroz projekt „Diaspora Invest“  otvoren je do 30. septembra 2019. godine.Goražde PRESS / FENA

Stranice