U Goraždu, u organizaciji Centra za kulturu, obilježen Međunarodni dan dječije knjige - Goražde PRESS

Breaking

31. 03. 2017.

U Goraždu, u organizaciji Centra za kulturu, obilježen Međunarodni dan dječije knjige

Princeza na zrnu graška, Snježna kraljica, Ružno pače, Mala sirena, Djevojčica sa šibicama samo su neke od bajki Hansa Christiana Andersena. Ovaj danski pisac osvojio je djecu i odrasle najljepšim bajkama svijeta, te zato ostaje živjeti u sjećanjima mnogih čitateljskih generacija. Njegov lik i djelo iz godine u godinu obilježava se Međunarodnim danom dječje knjige.

Naime, rođendan danskog pisca Hansa Christiana Andersena, 2. aprila, tradicionalno se obilježava Međunarodni dan dječje knjige.

Centar za kulturu Goražde, kroz aktivnosti Narodne biblioteke i Književnog kluba „ Isak“ u saradnji sa Osnovnim školama "Fahrudin Fahro Baščelija“ i „ Husein ef. Đozo“ organizovao je zbog mini raspusta, nekoliko dana prije zvaničnog datuma, ovim povodom događaj pod nazivom „ Knjiga je čarolija koju otvaramo srcima“.



Nakon što su đake škola i goste pozdravili Amira Borovac, u ime resornog kantonalnog ministarstva i Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu, vidjeli smo i čuli svake pažnje vrijedan poetsko – muzički perfomans koji su uz svoje nastavnike Jasmina Bešliju i Samiru Hadžimešić pripremili đaci dvaju škola.



Čuli smo mnogo važnih i snažnih poruka o značaju knjige i vrijednostima čitanja, vidjeli smo i posebne poruke posložene u prave knjige rađene dječijim rukama. I – vidjeli smo mnogo osmjeha djevojčica i dječaka što su svako za sebe po jedna knjiga, po jedna pjesma kojima trebamo dati svu našu ljubav i pažnju.
Na to nas obavezuju i njihove poruke i njihovi osmjesi kojima su nas darivali i na ovoj manifestaciji održanoj u slavu dječije knjige.


Glas Goražda

Stranice