Volonterima u Općini Goražde dodjeljene potvrde za učešće u projektu „Volontiranje je cool“ - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

27. 03. 2017.

Volonterima u Općini Goražde dodjeljene potvrde za učešće u projektu „Volontiranje je cool“ - FOTO

Povodom završetka projekta „Volontiranje je cool!“, kojeg je provodio Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), danas su u Velikoj sali Općine Goražde za učenike volontere iz Goražda koji su učestvovali u projektu dodjeljene potvrde o volontiranju.

Projekat „Volontiranje je cool!“ se bazira na dobrovoljnim volonterskim  aktivnostima prijavljenih učenika osnovnih škola koji jednom sedmično (3 - 4sata) realiziraju volonterske aktivnosti po sopstvenom izboru - pomoć svojim školskim drugarima sa učenjem, pomoć starijim ljudima, ljudima sa posebnim potrebama, organizacija ekoloških ili drugih akcija koje podstiču podizanje svijesti o važnosti problema lokalne zajednice.

Projektom se nastoji potaknuti volonterski aktivizam kod djece i mladih u zajednici kako bi se doprinjelo u razvoju građanske odgovornosti i razvoju socijalnih vještina kod mladih. U okviru projekta u 2016. godini učestvovalo je 36 osnovnih škola iz osamnaest općina/opština: Mostar, Stolac, Čapljina, Konjic, Goražde, Trnovo (RS), Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Foča, Stari Grad Sarajevo, Vogošća, Novi Grad Sarajevo, Ilijaš, Centar Sarajevo, Hadžići, Novo Sarajevo, Trnovo i Ilidža. Kada je riječ o Goraždu u okviru projekta „Volontiranje je cool!“ učešće je uzelo 40 učenika osnovnih škola Mehmedalija Mak Dizdar iz Vitkovića i Hasan Turčalo Brzi iz Ilovače.



Govoreći o projektu „Volontiranje je cool!“ Amra Mizdrak koordinator projekta u izjavi za medije je istakla – ''Ovaj projekat se realizuje od 2011. godine i krenuo je sa područja Sarajeva, nakon čega smo uključivali i ostale kantone među kojima i BPK Goražde. Ove godine bile su dvije škole uključene sa područje BPK, gdje će danas potvrdu dobiti oko 40 učenika, odnosno volontera. Njihove knjižice se vrednuju tako što se prilikom upisa u srednju školu dodatno boduju. Dobili smo informaciju prošle sedmice da prilikom upisa u strane srednje škole naše diplome kod učenika su vrednovane čak sa 40 bodova što uopšte nije mala cifra. Također želim reći da je cilj projekta uključivanje mladih u razvoj njihove lokalne zajednice. Ove godine je bilo preko 50 hiljada volonterskih sati i kada se to pomnoži sa dnevnicom u FBiH, mladi su pridonijeli oko 150.000,00 KM na području svoje lokalne zajednice. Na području BPK partneri u realizaciji projekta bili su JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde, Općina Goražde i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK.''

Učenica IX razreda OŠ Mehmedalija Mak Dizdar Amina Omerdić u izjavi za medije je naglasila da joj mnogo znači volontiranje  – ''Mi smo u prvom polugodištu išli u Sarajevo u hotel Hollywood povodom obilježavanja volonterskih sati u sklopu projekta. Mnogo mi znači volontiranje, kao i mojim drugarima, jer smo mi tim, možemo pomagati drugima, djelimo iskustva.''



Današnjoj dodjeli potvrda prisustvovao je i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima koji je uz čestitke i podršku projektu prilikom obraćanja istakao da Općina Goražde podržava aktivizam mladih i njihovo volontiranje, ukazavši na vrijednosti volontiranja kojim se izgrađuju mladi, a samim tim se izgrađuje i zdravo društvo.

U sklopu današnje svečanosti dodjeljene su i zahvalnice za podršku projektu „Volontiranje je cool!'', među kojima je i Općini Goražde dodjeljena zahvalnica, a Općina Goražde podržala je projekat „Volontiranje je cool!“, tako što je omogućila prevoz učenika na svečanu manifestaciju.


Goražde PRESS/Općina Goražde

Stranice