Ministrica zdravstva BPK-a održala sastanak sa menadžemntom i članovima Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika BPK Goražde - Goražde PRESS

Breaking

19. 12. 2017.

Ministrica zdravstva BPK-a održala sastanak sa menadžemntom i članovima Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika BPK Goražde

Danas je održan zajednički sastanak predstavnika Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde s menadžmentom i članovima Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika BPK Goražde.

Cilj sastanka bili su razgovori o zahtjevima zdravstvenih radnika za povećanje satnice za obračun plaća u okviru započetog generalnog štrajka.

Prema riječima resorne ministrice Sabire Bešlije, razgovori su bili usmjereni na približavanje stavova pregovaračkih strana, kako bi se ovaj problem riješio na zadovoljavajući način i u što kraćem roku.

S tim u vezi ona je istakla da je Ministarstvo u periodu od potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast zdravstva bilo uključeno u analizu postojeće situacije i planiranje ušteda kroz racionalizaciju troškova u zdravstvu, kako bi se izašlo ususret zahtjevima sindikata.



– Moram reći da je sve puno ovisilo od finansijske situacije koja je bila i koja još uvijek traje, gdje smo svi rekli da moramo napraviti određene uštede, kako bismo došli do ovog cilja i postepeno, kao što je to rađeno u drugim kantonima, došli do zadovoljavajućeg nivoa kada bi i radnici sami bili zadovoljni povišicima, ali, pretpostavljam, ravnomjerno na način kako to i treba – kazala je Sabira Bešlija.

Nakon iznesenih stavova od strane sindikata, dogovoreno je da će resorno ministarstvo sa današnjim razgovorima i iznesenim prijedlozima upoznati Vladu kako bi se ona očitovala o zahtjevima sindikata.



Goražde PRESS / Vlada BPK

Stranice