OSTAJE LI GORAŽDE BEZ LJEKARA Oko 50. ljekara u BPK spremno potpisati otkaze na radnim mjestima u zdravstvenim ustanovama - Goražde PRESS

Breaking

20. 12. 2017.

OSTAJE LI GORAŽDE BEZ LJEKARA Oko 50. ljekara u BPK spremno potpisati otkaze na radnim mjestima u zdravstvenim ustanovama

Ako do 14 sati ne bude potpisan sporazum sa Vladom BPK Goražde, usaglašen na sastanku prije šest dana, oko 50 ljekara potpisat će otkaze na radna mjesta u ustanovama u kojima rade, čime bi BPK ostao bez ljekara.

Na jutrošnjem okupljanju, oni su istakli da su 14. decembra, sa pregovaračkim timom Vlade BPK, premijerom, ministricom zdravstva i ministrom finansija, direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK i sekretarom Vlade, u prisustvu predsjednika Federalnog sindikata, precizirali sporazum po kojem bi satnica iznosila 2.11 KM, koeficijenti za obračun plaća doktora bili bi povećani za 0.7, što bi rezultiralo povećanjem njihovih plaća za oko 300 KM.

- Potpisivanje sporazuma dogovorili smo za ponedjeljak, a danas je srijeda i nas još uvijek ne zovu na potpisivanje. Jutros smo se okupili i resornoj ministrici poslali urgenciju da se potpiše taj precizirani ugovor, čime bi prestao naš štrajk. Ako se to ne desi, sve kolege, nas 50 doktora, članova Sindikata, od toga 30 specijalista, prinuđeni smo da podnesemo kolektivni otkaz. Pojedinačno ćemo se svi potpisati, iz razloga što više ovo ne možemo da trpimo – kaže Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK.



Goražde PRESS / Avaz

Stranice