BORCI U GORAŽDU NEZADOVOLJNI Lažu nas godinama, a ljudima gori - Goražde PRESS

Breaking

15. 03. 2018.

BORCI U GORAŽDU NEZADOVOLJNI Lažu nas godinama, a ljudima gori

Objavljivanje Registra branitelja, uvođenje boračkog dodatka i prestanak finansiranja 1.600 boračkih udruženja u FBiH, zatražili su i demobilizirani pripadnici 81. divizije ARBiH iz Goražda.

Tokom spontanog okupljanja, nekoliko desetina bivših boraca Vladi BPK je predalo zahtjeve i dat je rok od sedam dana za njihovo ispunjenje, nakon čega su najavili novo, masovnije okupljanje.

- Lažu nas godinama, a ljudima gori. Ne možemo više da slušamo laži i prevare. Kažu da para nema, a lažu. Na godišnjem nivou izdvaja se 640 miliona za boračke populacije. Veliki broj korisnika prava umire, invalidi i majke šehida, djeca su se školovala i ostala bez prava i pare ostaju u budžetu. Tražimo uvid gdje su te pare i šta se s njima radi. Tražimo djelić od PDV-a, a to su milijarde, jer mi smo se borili za ovu državu – kazao je Amel Barimac. U ratu je izgubio oca i brata, i sam je tri puta ranjen, a danas živi od 58 KM invalidnine.

- Gdje su pare? Svjedoci smo gdje se pare odlijevaju. I za Ameriku  1.600 udruženja je mnogo. Skoro je Patkovićevom udruženju prebačeno dva miliona. Čovjek je sebi uzeo džipa od 80.000, a ovi ljudi nemaju djeci ni doručak da daju – dodaje Barimac.




Ogorčeni su ponašanjem predstavnika boračkih udruženja i na kantonalnom nivou. Barimac pojašnjava da su na nedavnom sastanku s federalnim ministrom Salkom Bukvarevićem pristali na njegov Prijedlog zakona o pravima boraca, a da članove nisu ni pitali.

Dodaje kako će tim zakonom biti riješeni problemi samo manjeg broja demobiliziranih boraca.

Delegaciju okupljenih boraca primili su premijer BPK Emir Oković i ministar za boračka pitanja Eniz Halilović, a na sastanku je iznesen i zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Udruženja demobilisanih boraca BPK, na kojoj će borci tražiti smjenu njegovog rukovodstva.

– Tri zahtjeva koja traže borci su aktuelni i na nivou države, objava Registra, boračka naknada i ukidanje boračkih udruženja. Što se tiče ta tri zahtjeva, mi ne možemo uraditi mnogo, ali u okviru našeg Ministarstva možemo raditi na poboljšanju statusa boračke populacije – kazao je Halilović.



Avaz

Stranice