U Goraždu postavljena automatska stanica za mjerenje kvaliteta zraka - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

15. 03. 2018.

U Goraždu postavljena automatska stanica za mjerenje kvaliteta zraka - FOTO

Obzirom da je nedavno realizovan projekat postavljanja automatske stanice za praćenje kvalitete zraka u posjeti Goraždu jučer je boravio direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić sa saradnicima. U sklopu protokola najprije je održan sastanak sa gradonačelnikom Goražda dr.sci. Muhamedom Ramovićem i saradnicima sa kojima je razgovarano upravo o ovom projektu.  Sastanku je prisustvovala i pomoćnica Federalne ministrice okoliša i turizma Azra Džigal i Sanel Mušović zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Osim o ovom razgovarano je i o novim projektima, ali prisutni su se osvrnuli i na već realizovane projekte kojih je bilo mnogo u proteklom periodu na području Grada Goražda. Kako je rečeno na sastanku zahvaljujući Federalnom ministarstvu  okoliša i turizma u toku je implementacija projekta sanacije stambenih objekata u Vitkovićima, a Gradonačelnik je ovom prilikom istakao važnost realizacije novog projekta rješavanja problema krova i utopljavanje Gradske dvorane ‘’Mirsad Hurić’’ za koju se nada da će ubrzo biti implementiran i podržan od strane pomenutog ministarstva.



Nakon sastanka u zgradi Gradske uprave delegacija je posjetila pomenutu stanicu za praćenje kontrole zraka  kako bi ozvaničili njen rad.

Nešto više o projektu automatske stanice u izjavi za medije kazao je Almir Bijedić direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda: ‘’U Goraždu smo postavili stanicu za kontrolu kvalitete zraka, koja u svom sastavu ima i meteorološku stanicu. Zašto smo postavili tu stanicu? Prije svega što se Goražde industrijski razvija zato da bi mogli pratiti zagađenje u Goraždu i s druge strane transport zagađenja iz Srbije i Crne Gore kako bi mogli da pratimo da li dolazi to zagađenje do Goražda. U planu je po projektu koji finansira Svjetska banka u sklopu projekta Plana upravljanja rijekom Drinom postavljanje u Goraždu još jedne stanice agrometeorološka stanica koja mjeri parameter zraka i parameter tla i nadamo se da će ona pomoći vašim stručnjacima iz poljoprivrede da pravilno upravljaju proizvodnjom. Očekujemo oko sredine godine njeno postavljanje. Stanice će održavati Federalni hidrometeorološki zavod, a podaci će biti dostavljeni svim javnim institucijama u BPK-a Goražde. Podaci su javno dostupni na kraju godine. Radimo analizu podataka u okviru godišnjaka i podaci iz Goražda biće sastavni dio naših godišnjaka .’’



Gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović naglasio je važnost postavljanja pomenutih stanica: ‘’Prije svega mi smo aplicirali  za jednu stanicu vezano za  vodostaj rijeke Drine kod Agencije za vodno područje rijeke Save. Mi smo  to završili i pokazalo se to jako opravdanim. Kada su u pitanju ove stanice obratili smo se  Federalnom hidrometeorološkom zavodu i iskazali potrebu za ovako jednim vrlo važnim uređajem, da možemo tačno pratiti kontrolu zraka,  posebno u zimskom periodu gdje je Goražde stavljeno na listu  kao jedno od zagađenijih gradova. Sigurno je da su svi ostali mjeseci sigurno da je Goražde čist grad. Što se tiče nove stanice agrometeorološkastanica koja će biti postavljena na ovom području  i to je vrlo važno za naše poljoprivredne proizvođače koji će tačno znati parametre tla i zraka kako bi mogli pratiti stanje i prilagođavati svoje poljoprivredne aktivnosti.’’




Goražde PRESS / Grad Goražde

Stranice