Udruženju slijepih i slabovidnih iz Goražda uručena donacija iz Švedske - Goražde PRESS

Breaking

13. 04. 2018.

Udruženju slijepih i slabovidnih iz Goražda uručena donacija iz Švedske

Posredstvom Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Udruženju slijepih i slabovidnih osoba iz Goražda uručena je vrijedna donacija. Brajeve pisaće mašine i druga oprema stigle su u Goražde, zahvaljujući saradnji bh. biblioteke s organizacijama u Švedskoj, koje okupljaju i ljude porijeklom iz naše zemlje.

- Naša biblioteka ima odličnu saradnju s dvije organizacije iz Švedske koje su veoma uspješne i angažirane u ovoj oblasti. Zahvaljujući Vehbiji Peksinu, koji živi i radi u Švedskoj, naša je biblioteka uvezana s njima i one su donatori ovog dara za Udruženje iz Goražda. U donaciji su četiri Brajeve pisaće mašine, deset bijelih štapova, dvanaest ručnih Brajevih satova, dva džepna sata i tri lupe – pojašnjava Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH.

Peksin ističe kako veliku podršku u projektima pomoći bosanskohercegovačkim udruženjima slijepih i slabovidnih osoba daju švedske organizacije.

– Posebno zahvaljujem gospodinu Juranu Gustafsonu, koji je svojim sredstvima omogućio da nabavimo potrebnu opremu za slijepa lica u BiH, a mi smo odlučili da ovu pomoć usmjerimo prema Goraždu – rekao je Peksin.

Prijateljima iz Švedske i gostima zahvalio je Rašid Borovac, predsjednik Udruženja slijepih osoba BPK Goražde.

– Oprema i pomagala su veoma vrijedni i svakako će dobro doći u našem radu. Naši članovi imaju veliku potrebu da koriste razna pomagala, osobito bijele štapove i govorne satove – dodaje Borovac.

Sličnu donaciju predstavnici Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH isporučili su i članovima Udruženja slijepih iz Foče.



Avaz

Stranice