Upozoreno na štetne posljedice i prisustvo ambrozije na području BPK Goražde - Goražde PRESS

Breaking

06. 06. 2018.

Upozoreno na štetne posljedice i prisustvo ambrozije na području BPK Goražde

U organizaciji Izvještajno-prognozne službe Ministarstva za privredu, danas je održana press konferencija na kojoj je upozoreno na štetnost ambrozije i njeno prisustvo na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Kako je istaknuto, ova jednogodišnja korovska biljka iz porodice glavočika (Asteraceae) ima veliku moć reprodukcije i sposobnosti prilagođavanja novim uslovim, kako na poljoprivrednim, tako i na nepoljoprivrednima površinama.

– Niče u aprilu mjesecu na temperaturi od 20-22° C, a cvjeta od polovine jula mjeseca do oktobra, proizvodeći ogromne količine polena, a  sjeme zadržava svoju klijavost duži niz godina u zemljištu – kazala je Sadeta Ahmetović, viši stručni savjetnik za izvještavanje i prognozu.

Mjere sprečavanja širenja ambrozije podrazumijevaju njeno potpuno uništavanje i iskorjenjavanje.

– Štete od ambrozije su jako velike. Prije svega se odnose na zdravlje ljudi, jer se radi o jednom puno jakom alergentu koji izaziva disajne probleme, a ukoliko se javi u usjevima gajenih biljaka, guši ga svojim gustim sklopom, iscrpljuje zemljište jakim korjenovim sistemom, a nije rijedak slučaj da prinos gajenih biljaka u potpunosti izostane – istakla je Sadeta Ahmetović

Ona je podsjetila da je Vlada FBiH još 2011. godine donijela Odluku o mjerama sprječavanja širenja i uništavanja korovske biljne vrste Amborisa Artemisifolia L. kojom je propisano da mjere za sprječavanje širenja i uništavanja provode vlasnici i korisnici poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima, kao i subjekti koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge. Također, ove mjere obavezni su provoditi i subjekti koji upravljaju nacionalnim i drugim parkovima, zelenim površinama, kao i vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina.

– Oni su dužni i obavezni, u skladu s ovom odlukom, da sve do početka fenofaze cvjetanja uništavaju ovu korovsku biljku primjenom agrotehničkih, hemijskih i mehaničkih mjera. Pod mehaničkim mjerama podrazumijeva se čupanje cijelih biljaka na manjim površinama ili košenje na velikim površinama. Agrotehničke mjere podrazumijevaju da se ne smije dozvoliti zakorovljenost površina i međuredna kultivacija, a hemijske mjere primjenu herbicida koji su dozvojeni za upotrebu u Federaciji BiH, a upotreba je prema priloženom uputstvu – pojasnila je viša stručna saradnica Ahmetović.

Naglašeno je da Izvještajno-prognozna služba za zaštitu bilja redovno prati kretanje ambrozije,  kao i da vlasnici zemljišta na kojem ona raste sami snose troškove njenog uništavanja.

– Mogu reći da se ona uspješno suzbija primjenom mehaničkih i agrotehničkih mjera. Mi ćemo i dalje to nastaviti pratiti, sve do oktobra do kada traje njeno cvjetanje. Koristim priliku da sve vlasnike zemljišta koji sumnjaju da na njihovim površinama raste ambrozija pozovem da se obrate Izvještajno-prognoznoj službi Ministarstva za privredu, a mi ćemo izaći na lice mjesta i utvrditi da li se radi o ambroziji ili o nekoj drugoj biljci, a sve u cilju njenog uspješnog suzbijanja i sprječavanja njenog daljeg širenja – poručila je Sadeta Ahmetović.



Vlada BPK

Stranice