POTPISAN UGOVOR ZA SREDNJE ŠKOLE Sindikalce čeka teži dio posla - Goražde PRESS

Breaking

04. 07. 2018.

POTPISAN UGOVOR ZA SREDNJE ŠKOLE Sindikalce čeka teži dio posla

Ministar obrazovanja BPK Goražde Damir Žuga i predsjednik kantonalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Eldin Isanović potpisali su kolektivni ugovor koji definiše prava i obaveze uposlenih u srednjem obrazovanju u naredne dvije godine.
"Uspjeli smo usaglasiti sve što je bilo potrebno, a za nas je jako bitno da smo materijalna prava i ostale naknade uspjeli zadržati u odnosu na prethodni kolektivni ugovor, tako da smo u potpunosti zadovoljni", kaže Eldin Isanović, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BPK Goražde.

Resorni ministar Žuga ističe kako posao još nije završen.

"Predstoji nam da u roku od 60 dana donosemo instrukciju o koeficijentima i platnim razredima, blizu smo kompromisa i vjerujem da će to biti okončano na zadovoljstvo svih. O toj instrukciji će konačnu riječ dati kantonalna vlada koja će se morati odrediti o koeficijentima. Sindikat srednjeg obrazovanja traži da im se, kako oni smatraju, vrati ono što im je oduzeto negdje od 2009. godine. Sve u svemu razmotrit ćemo njihove prijedloge, mislim da ćemo doći do kompromisa i predložiti vladi da se što prije donese instrukcija koja detaljno reguliše koeficijente, a do sada je bilo oko 15 platnih razreda", kaže Žuga.

U resornom ministarstvu ali i sindikatu tvrde kako su približili stavove oko Instrukcije o koeficijentima i platnim razredima, tako da bi ona trebala biti usvojena u predviđenom roku.

Da li će to iziskivati dodatna finansijska sredstva, po riječima Žuge, zavisit će od stanja u kantonalnom budžetu. U prošloj godini za osnovno i srednje obrazovanje u BPK Goražde izdvojeno je blizu 10 miliona maraka.



Goražde PRESS / Klix

Stranice