BPK je lokomotiva izvoza, bh. roba najviše se plasira u Njemačku - Goražde PRESS

Breaking

06. 09. 2016.

BPK je lokomotiva izvoza, bh. roba najviše se plasira u Njemačku

Prema podacima Finansijsko-informatičke agencije FBiH, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS-a, Agencija za statistiku BiH i Bonside BH, Bosansko-podrinjski kanton (BPK) je izvozno najintenzivnija regija u Bosni i Hercegovini.

Vodstvo BPK-a ogleda se po prosječnoj visini prihoda po preduzeću na stranim tržištima i udjelu prihoda iz stranih tržišta u ukupnim prihodima u Bosni i Hercegovini.

BPK čini 25 izvoznica, dok drugi kantoni i regije imaju prisutan trocifreni, ili četverocifreni broj izvoznica, ali ne mogu parirati Goraždu.

"Prihodi od prodaje na drugim tržištima predstavlja 14,7 posto svih ostvarenih prihoda firmi u BIH, a 26,6 posto prihoda tih preduzeća koja su ostvarila prihode i na stranim tržištima", stoji u izvještaju Bonside BH.

Prema posljednjim sakupljenim podacima iz spomenutih agencija, stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom iz godine u godinu raste i u 2015. godini bila je 56,7 posto, dok je prije 10 godina iznosila 33,8 posto.

Izvoznici u BiH


Broj preduzeća koja ostvari prihode od prodaje robe i učinaka isključivo na stranim tržištima je 1.125 (3,6 posto svih firmi) i to predstavlja 26,6 posto svih prihoda od prodaje robe i učinaka na drugim tržištima i 3,9 posto svih prihoda od prodaje u Bosni i Hercegovini. Izvoznici kreiraju u Bosni i Hercegovini 39,6 posto svih radnih mjesta u kompanijama, odnosno 31,5 posto svih zaposlenih u privatnim i javnim kompanijama u Bosni i Hercegovini. Firme ukupno zapošljavaju 79,4% svih zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini, stoji u izvještaju Bonside BH.

Izvoznici generiraju 60 posto ukupne neto dobiti koju su na kraju prošle godine ostvarila preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Glavna država u kojoj se ostvare prihodi od izvoza robe je Njemačka. U strukturi izvoza učestvuje 16,3 posto. Druga je Italija sa 14 posto svih prihoda od izvoza. U deset najvažnijih izvoznih tržišta ostvari se 78 posto prihoda od izvoza robe.

Najveće uvoznice bosanskohercegovačkih proizvoda

1.Njemačka
2.Italija
3.Hrvatska
4.Srbija
5.Slovenija
6.Austrija
7.Turska
8.Crna Gora
9.Mađarska
10.Holandija


Klix.ba

Stranice