Vijećnici Općinskog vijeća Općine Goražde usvojili odluku koja će omogućiti najveću investiciju na području Općine Goražde - Goražde PRESS

Breaking

06. 09. 2016.

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Goražde usvojili odluku koja će omogućiti najveću investiciju na području Općine Goražde

Općinsko vijeće Općine Goražde danas je održalo svoju 38. redovnu sjednicu u okviru koje između ostalih odluka usvojen Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora radi zajedničkog ulaganja u izgradnju i upravljanju “Regionalnom sanitarnom deponijom Trešnjica” sa centrom za upravljanjem otpadom sa privatnim partnerom i osnivanje zajedničkog preduzeća zahvaljujući kojoj će se omogućiti najveća investicija na području naše općine u vrijednosti od oko 43 miliona KM.

U sklopu sjednice nakon usvajanja Dnevnog reda razmatran je, a potom i usvajen Zapisnik sa prethodne sjednice, zatim Izvještaja o realizaciji zaključaka u sklopu kojeg se prisutnima obratio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je najprije izvijestio vijećnike o stanju u Budžetu, kao i o aktivnostima koje su se održale u periodu između dvije sjednice.

Načelnik je izvijestio vijećnike da su brojni sadržaji obilježili uspješno završeni XIX Internacionalni ''Festival prijateljstva'' Goražde 2016., zatim da je završeni radovi na izgradnji 35 parking mjesta u ulici Salih bega Kuljuha i da su u toku radovi na uređenju gradskih i prigradskih naselja, kao i da je potpisan Memorandum o razumjevanju između Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Projektnih općina Bosansko-podrinjskog kantona (Foča U F BiH, Goražde i Pale u F BiH) za Projekat razvoja ruralnog poslovanja (Rural business Development Project, R BDP-IFAD.

Također, Načelnik je informisao vijećnike o potpisivanju ugovora za obnovu stambenih jedinica iz općina Foča u F BiH, Goražde i Novo Goražde. Riječ je o projektu Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, koje je krajem 2015. godine raspisalo Javni poziv za odabir korisnika  za obnovu stambenih jedinica, kao i da je prilikom posjete direktora JP Ceste FBiH obećana realizacija tri značajna projekta na području općine Goražde, zatim da su potpisani ugovori za projekte ''Marka na marku'', te da su počele pripreme za obilježavanje 18. septembra Dana Općine i BPK Goražde.

Nakon obraćanja Načelnika uslijedila su vijećnička pitanja, vijećničke inicijative i odgovori na vijećnička pitanja. Pored pomenute Odluke vijećnici su na sjednici usvojili i niz drugih odluka među kojima: Prijedlog Odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana za unaprjeđenje položaja redmisiranih povratnika u gradu Goraždu za period 2016. - 2019. godina; Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Goražde; Prijedlog Odluke o davanju u zakup poslovne prostorije u vlasništvu Općine Goražde, Udruženju privredno kulturna manifestacija “Dani jabuke” u Goraždu; Prijedlg Odluke o sufinansiranju klizišta na području općine Goražde nastalih od jakih kiša i bujičnih voda od 19.06.2016. godine i od 01.08.2016. godine u iznosu od 15.000,00 KM i Nacrt Odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području općine Goražde.



gorazde.ba

Stranice