Brojni prijatelji, kolege i sugrađani prisustovali posljednjem ispraćaju Safeta Garčevića - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

14. 09. 2016.

Brojni prijatelji, kolege i sugrađani prisustovali posljednjem ispraćaju Safeta Garčevića - FOTO

U prisustvu brojnih prijatelja, kolega, sugrađana danas je u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde održana komemoracija povodom smrti poznatog goraždanskog tekstopisca i autora prvog ratnog filma ''Pamtiš li Goražde'' Safeta Gračevića Srceta. O Safetu su govorili njegovi prijatelji, kolege i članovi porodice, a među njima i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović. Svi oni u svojim govorima istakli su kako je naš grad izgubio istinskog prijatelja, velikog umjetnika, osobu koja je nesebično pomagala ljudima u nevolji, savjesnog i odgovornog sugrađanina.

Safet Garčevic rođen  je 1945. godine u Beranima (Crna Gora). Sa majkom Delvom, tri brata i tri sestre, poslije završetka drugog svjetskog rata i pogibije oca dolaze u Goražde u kome je napravio i svoje prve korake. Osnovnu školu završava u Goraždu,  a srednju medicinsku u Foči. Poslije završene srednje skole odlazi u Beč, gdje je radio u klinici za dječiju hirurgiju. Ljubav prema Goraždu i svojoj familiji ponovo ga je vratila poslije nekoliko godina u grad koji je istinski volio, gdje otvara jedan od prvih gradskih kafića,  sa imenom „Mangala“ koji je bio omiljeno mjesto za građane Goražda, ali i putnike namjernike. Dobio je nadimak Srce zbog njegove velike humanosti i merhametluka. Široko otvorena srca išao je prema ljudima, pomogao, činio dobra dijela, a svako to djelo obrazlagao  je riječima: Sve to činom – od srca. Zauvijek će ostati upamćen po brojnim pjesmama koje je napisao, a koje su obilježile karijere niza popularnih pjevača narodne muzike, između ostalih Šabana Šaulića i Ferida Avdića. U njegovoj sehari mogu se naći pjesme i drugih poznatih izvođača. Njegovi tekstovi su osvojili brojne  prestižne nagrade na festivalima širom tadašnje Jugoslavije.

U ratnom periodu od prvoga dana priključuje se Armiji BiH, spada među najzaslužnije za funkcionisanje ratne bolnice, a osobito je važan njegov angažman na lijevoj strani Drine. Pamte ga mnogi ranjeni borci kao i civili kojima je pomagao. Njegovi tekstovi pjesama koje su u ratu pjevali žitelji Goražda davali su podtstrek i optimizam braniteljima i cijelom gradu. Pjesme o komadantima Zaimu Imamovicu i Abduselamu Sjerčiću Pelamu ostaće vječno da traju. Tokom ratnih dešavanja također je zabilježavao i snimao ratne strahote koje su se dešavale u opkoljoljenom nam Goraždu. Autor je dva dokumentarna filma “Pamtis li Goražde“ i film posvećen heroju, komadantu Zaimu Imamovicu „U okovima zla“.

Nastavio je stvarati i nakon rata, njegovu novu pjesmu posvećenu Goraždu i goraždankama izvodi ansambl „Behar“. Ostvaio je iza sebe brojne neobjavljene pjesme, pravo bogatstvo stihova, zapisa, anegtota.

Današnjom komemoracijom prisutni su odali počast liku i djelu Safeta Garčevića, kojeg će se sjećati brojni prijatelji u gradu kojem je dao svoju nesebičnu ljubav. Nakon komemorativne sjednice, poslije podne namaza klanjana je dženaza ispred Sinan-begove džamije u Goraždu,  a ukop je obavljen na mezarju Koljevke.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU SA KOMEMORACIJE


gorazde.ba

Stranice