Centralna bajramska svečanost za goraždansko muftijstvo održat će se u Carevoj džamiji u Foči - Goražde PRESS

Breaking

11. 09. 2016.

Centralna bajramska svečanost za goraždansko muftijstvo održat će se u Carevoj džamiji u Foči

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog povodom velikog praznika muslimana Kurban-bajrama održat će se u obnovljenoj Carevoj džamiji u Foči.

Ovog Bajrama Careva džamija će otvoriti vrata vjernicima u svojoj ljepoti kakva je stoljećima prije aprila 1992. godine, kada je minirana i porušena do temelja, krasila Foču kao centralna fočanska džamija i jedna od trideset carskih džamija u BiH.

Iako joj je tokom nesretnog rata u Foči bilo namijenjeno da postane smetljište, u što je bilo pretvoreno mjesto na kojem je Sultan Bajazit II 1501. godine dao sagraditi Carsku džamiju, danas je ponovo ljepotica iz koje će Fočaci i svi drugi vjernici uputiti dovu da grad na Ćehotini i Drini bude mjesto dobrog života komšija.

Bajram-namaz u fočanskoj ljepotici


U Foči se ovog Bajrama očekuje dolazak velikog broja vjernika na sabah namaz koji će biti klanjan u 5:45 sati i Bajram namaz koji se klanja u 7 sati.

"Mi smo kao Muftijstvo još u januaru ove godine ustanovili kalendar koji je predvidio da centralna bajramska svečanost za Muftijstvo goraždansko bude održana u Carevoj džamiji u Foči. Bit će nam drago da nam se pridruže i studenti Fakulteta islamskih nauka koji će prirediti program nakon sabah namaza pa do klanjanja Bajrama. Bit će mi drago i da vidimo kojeg Fočaka na tom Bajramu i želim svima da se potrude da budemo bolji ljudi i da nas ova bajramska radost podigne na još jedan stepenik više u našem duhovnom uzdizanju", poručio je ovom prilikom Remzija efendija Pitić, muftija goraždanski.

Akcija "Kurbani 2016"


On je podsjetio da Rijaset Islamske zajednice u BIH i ove godine provodi akciju "Kurbani 2016" te da na ovaj način Islamska zajednica pruža servis onima koji nisu u mogućnosti da zakolju kurban, da to urade na ispravan način a s druge strane pomaže i povratnicima od kojih se otkupljuju kurbani i brojnim ljudima i ustanovama kojima će biti podijeljeno kurbansko meso.

"Dakle, onima koji nisu u mogućnosti i na način kako je u našoj tradiciji uobičajeno da se to radi, žive negdje daleko ili u urbanim sredinama gdje nemaju uvjete da obave tu vjersku obavezu, Islamska zajednica se stavila na raspolaganje da im pomogne", pojašnjava ef. Pitić.

Stoku za kurbane uglavnom uzgajaju povratnici, a na svakoj lokaciji gdje se kolju kurbani u organizaciji Islamske zajednice nalaze se imami koji nadziru ispravno izvršavanje te vjerske obaveze.

"Svaki naš kurban koji prođe kroz akciju imat će kompletnu dokumentaciju, dakle sve što treba u ovom trenutku da može biti zaklan kao kurban i podijeljen ljudima bez ikakvih posljedica. Apeliram na sve ljude da životinja koja će biti žrtvovana bude zdrava", kaže Pitić.

Povratnicima ova akcija ulijeva nadu da je opstanak na njihovim prijeratnim ognjištima moguć, jer konačno imaju osiguran otkup stoke, smatraju u goraždanskom muftijstvu. Osim toga ova humana akcija pomaže i drugi ljudima ali i ustanovama i organizacijama.

"Pomaže ljudima kojima će tih nekoliko kilograma mesa dobro doći, zatim ustanovama i institucijama kojima će značiti za njihove elementarne potrebe, od staračkog doma i bolnica do kaznenih i popravnih domova, zatvora, škola, obdaništa, studentskih domova i internata", smatra muftija goraždanski.

Akcija otkupljivanja kurbana od povratnika počela je 2014. godine na inicijativu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića. Te godine otkupljeno je oko 2.400 kurbana, a godinu dana kasnije, taj broj se udvostručio pa je otkupljeno 5.160 kurbana. Ugroženim kategorijama podijeljeno više od 190 tona mesa. Samo na području goraždanskog muftijstva u okviru ove akcije bit će otkupljeno oko 2.000 kurbana.


Klix.ba

Stranice