Nizom prigodnih sadržaja proslavljen Dan Općine Goražde - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

19. 09. 2016.

Nizom prigodnih sadržaja proslavljen Dan Općine Goražde - FOTO

Program obilježavanja 18. Septembra - Dana Općine i BPK-a Goražde nastavljen je i u ponedjeljak 19. Septembra. Program je počeo polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginuloj djeci. Potom je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća Goražde koja je održana u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde. 

Svečana sjednica započela je intoniranjem državne himne i učenjem fatihe pred duše šehida i poginulih boraca, te nastupom mališana iz dječijeg vrtića Sunce. 
Nakon toga čestitke povodom Dana Općine Goražde uputili su predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde Jelena Mirković i njeni zamjenici Esad Sudić i Nedim Kunovac koji su se kratko osvrnuli na rad Vijeća u proteklom periodu. 

Gostima u sali obratio se i načelnik općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je najprije čestitao Dan Općine Goražde, a potom je u svom obraćanju govorio o aktivnostima koje su prethodile ovom datumu, kao i o aktuelnim projektima.

 Nakon prigodnih obraćanja uslijedila je dodjela općinskih priznanja. 



Ove godine odlukom Općinskog vijeća Goražde javno priznanje ''Prijatelj Općine Goražde'' dodjeljena je dr. Ulrichu Hogenschurz - za izuzetan doprinos građanima Goražda kroz aktivnosti Udruženja Mettmann - Goražde i donacija za teniska igrališta. 

Javno prizanje ''Zlatna plaketa Općine Goražde'' dodjeljena je Mensuru Ćuroviću za kontinuiran, dugogodišnji rad i izuzena ostvarenja u oblasti sporta kojima je uvećao ugled Općine Goražde i Bajru Obući za kontinuiran, dugogodišnji rad u oblasti sporta kojim je povećao ugled Općine Goražde. 

Javno priznanje ''Srebrena plaketa Općine Goražde'' dodjeljena je Udruženju Mettmann iz Njemačke – za izuzetne akcije i pomoć pojedincima u Općini Goražde i Selveru Tozu za kontinuiran dugogodišnji rad u oblasti sporta kojim je povećao ugled Općine Goražde. 

Javno priznanje Općine Goražde ''Povelja za životno djelo'' posthumno je dodjeljena rahmetli Hadžu  Efendiću - za izuzetan i posebno vrijedan doprinos razvoju i ugledu Općine Goražde, rahmetli Mersudinu Kožu za izuzetan i posebno vrijedan doprinos razvoju i ugledu Općine Goražde i rahmetli Elvedinu Hrelji isto tako za izuzetno vrijedan doprinos razvoju i ugledu Općine Goražde.




Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Goražde upotpunio je nastup Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde.
Nakon Svečane sjednice, uslijedio je još jedan važan događaj za sve građane Općine Goražde, kada je  upriličeno potpsivanje ugovora o zajedničkom ulaganju po principu javno-privatnog partnerstva za izgradnju i upravljanje Regionalnom sanitarnom deponijom Trešnjica sa Centrom za upravljanje otpadom. U ime Općine Goražde ugovor je potpisao načelnik dr. sci. Muhamed Ramović, a u ime firme Pristine doo. punomoćnik dr. Seena Rahma Jaberi Haji iz Bahreina. Vrijednost danas potpisanog ugovora iznosi 43 miliona KM. 

''Ovaj projekat je od izuzetne važnosti jer će njegovom implementacijom konačno biti riješen dugogodišnji gorući problem naše Općine'' kazao je ovom prilikom načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović

''Sretan sam što imam priliku biti danas ovdje sa vama, na ovaj veliki dan - Dan oslobođenja Goražda. Počastvovan sam i što smo gosti načelnika i što imamo priliku da potpišemo ugovor o izgradnji deponije, prvi ovakve vrste u BiH. Razlog zašto ulažemo ovdje je vizija, moć i volja načelnika Općine Goražde zajedno sa njegovim timom. Ovaj projekat doprinijet će otvaranju velikog broja novih radnih mjesta.'' kazao je prilikom obraćanja prisutnima dr.Seena Rahma Jaberi Haji.




U prostorijama JU Centar za kulturu Goražde, danas je nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Goražde, u prisustvu brojnih zvaničnika otvoren Zavičajni muzej u kojem je trenutno postavljena ratna izložba. Ratna izložba Zavičajnog muzeja Goražde govori o 1336 teška ratna dana u ovom gradu. Kroz lične predmete i sjećanja goraždana i goraždanki predstavljena je priča o opstanku i borbi za život – odnosno priča o inovativnosti, kreativnosti i nepokolebljivom duhu stanovništva grada pod opsadom. Svečanu vrpcu presjekli su načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, premijer BPK-a Emir Oković, predsjedavajuća OV Goražde Jelena Mirković, direktor CZK Murat Fejzić te gosti iz Bahreina.

Potom je u Gradskoj art galeriji otvorena izložba ručnih radova nastalih u radionicama Kulturno - edukativnog centra Gun-Gor Goražde. 

Prisutnima se najprije obratio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je naglasio da je od samog otvaranja pomenuti Centar privukao veliku pažnju naših sugrađana. Riječ je o dvanestom ciklusu radionica. U sklopu brojnih umjetničkih radionica kroz ovaj Centar prošli su brojni polaznici koji su savladali različite umjetničke tehnike. Kao rezultat toga nastala je i ova izložba koju je radilo 113. polaznika tokom proteklih 6 mjeseci. 

U popodnevnim satima upriličen je obilazak oboljelih pripadnika boračkih populacija.

 Svečani dio programa završen je otvaranjem teniskog terena na Gradskom stadionu. Vrpcu su presjekli načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, premijer BPK-a Emir Oković, predsjedavajuća OV Goražde Jelena Mirković, ministar za sport u Vladi BPK-a Damir Žuga, te gosti iz Bahreina. Riječ je o zajedničkoj investiciji Općine Goražde, Vlade BPK-a Goražde, firme Prevent te specijalnog donatora dr. Ulricha Hogenschurza. U izgradnju teniskih terena uloženo je ukupno 80 hiljada KM. Prvi meč odigrali su načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović i ministar za obrazovanje, mlade, nauku,kulturu i sport u Vladi BPK-a Damir Žuga, a nakon toga su prisutni mogli pogledati nastup dvojice mladih reprezentativaca Radomira Tomića iz  Zvornika i Ahmeda Kurtića iz Tuzle.





''U pitanju je velika svečanost. Ovo nam je nedostajalo u sklopu ovog Sportskog centra, zaista uz stadion i ostale sadržaje, ovo je ukras ovog grada. Ostaje nam još da  uradimo svlačionice, reflektore. Svakako da je  ovo uradila Općina Goražde sa Vladom Kantona, firmom Prevent i posebnim donatorom dr. Ulrichom  Hogenschurzom koji je donirao 17 hiljada KM. Sretni smo da mladi mogu već od večeras imati svoje termine ovdje, i evo u toku je prva utakmica mladih reprezentativaca BiH'' kazao je u izjavi za medije načelnik Općine Goražde

Program obilježavanja Dana Općine i BPK-a Goražde će biti nastavljen i u narednim danima odnosno utorak i srijedu kada će u Općinama Foča i Pale u F BIH biti održana projekcija dokumentarnog filma '' 20 godina BPK-a Goražde te u nedjelju 25.09. održavanjem XIV Memorijalnog košarkaškog tirnira ''Damir Kanlić'' Žućo''

POGLEDAJTE CIJELU FOTO-GALERIJU DAN OSLOBOĐENJA GORAŽDA - AKTIVNOSTI 19.09.2016


Goražde PRESS

Stranice