Prvo postrojavanje članova Patriotskog pokreta Goražde: Nismo prijetnja nikome, ali rezervne domovine nemamo - Goražde PRESS

Breaking

04. 09. 2016.

Prvo postrojavanje članova Patriotskog pokreta Goražde: Nismo prijetnja nikome, ali rezervne domovine nemamo

Pripadnici Patriotskog pokreta Goražde, po prvi put nakon formiranja, postrojili su se u Spomen parku Rorovi iznad Goražda. Sa zastavama države BiH i svog udruženja ratni veterani, ali mlađi članovi, nakon postrojavanja i pozdrava domovini, obišli su i komandnu kuću Zaima Imamovića, gdje su se fatihom sjetili legendarnog komandanta.

Prema riječima predsjednika Edina Biče, Udruženje „Patriotski pokret Goražde“ formirano je s ciljem vraćanja dostojanstva bivšim braniteljima države, od kojih su mnogi zaboravljeni, teško žive, njihova djeca nemaju posao.


- Cilj nam je da našu javnost probudimo iz dubokog sna, jer zaboravili smo mnoge bitne stvari, te da svoja iskustva i znanja prenesemo na mlađe kako im se ne bi ponovilo ono što smo mi proživjeli tokom rata. Koliko budemo obrazovani, obučeni i spremni toliko će nas svi respektovati – kazao nam je Bičo.

Patriotski pokret Goražde želi pomoći u održavanju grobalja poginulih branitelja, oživjeti i spomen park Rorovi, u njemu uraditi Spomen sobu, postaviti video nadzor u kompleksu koji je do sada često bio na meti vandala.

- Nećemo biti prijetnja nikome, niti ćemo se s nekim poistovjećivati. Cilj nam je da budemo najbolji, primjer svima, da pokažemo dostojanstvo i čast koje je uvijek imala naša ARBiH. Niko nema razloga da strahuje od nas ili o nama ima ružno mišljenje. Kičma udruženja bit će red, rad, disciplina, čast i poštenje – pojašnjava Bičo.

U miru će voditi računa o svojim saborcima i njihovim porodicama, širiti istinu o odbrambeno – oslobodilačkom ratu i herojstvima Goraždana, ali u Patriotskom pokretu ističu da će znati odgovoriti na sve prijetnje po stabilnost države.

- Goražde je to pokazalo i u proteklom ratu. Prošli smo kroz četiri godine tamnog vilajeta, bez struje, vode, hrane, bez ičega, okruženi sa svih strana. Ne dao Bog nikome da se ponovi ono što smo preživjeli. Međutim, mi jasno poručujemo da stojimo na raspolaganju izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ove države, da rezervne domovine nemamo i da ćemo ustavno – pravni poredak BiH braniti svim raspoloživim sredstvima kao i svojim životima ako, ne daj Bože, zatreba. Mi rezervne države nemamo i borićemo se za sve njene građane, bez obzira na nacionalnost, ako na to budemo primorani – ističe Edin Bičo.

Prvo pojavljivanje na nekoj manifestaciji članovi Patriotskog pokreta najavljuju za 18. septembar, na Dan oslobođenja Goražda.


Avaz

Stranice