Koalicija pod lupom zabilježila prekide na biračkim mjestima u općini Goražde - Goražde PRESS

Breaking

02. 10. 2016.

Koalicija pod lupom zabilježila prekide na biračkim mjestima u općini Goražde

Koalicija Pod lupom najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Opštinske izborne komisije u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije Pod lupom.

Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora, saopćeno je iz Koalicije Pod lupom, piše novinska agencija Patria.  

Do 16:30 sati posmatrači Koalicije Pod lupom izvijestili su o 93 kritične situacije, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom BiH.

Najčešće prijave se tiču pritisaka na birače, nagovaranja za glasanje za određene kandidate ili stranke, porodično glasanje, pritiske i prijetnje posmatračima Koalicije Pod lupom, nepostupanje članova biračkih odbora prema provedbenim aktima Izborne komisije, glasanje bez validnog  identifikacionog dokumenta, te glasanje u ime druge osobe, što ozbiljno može uticati na legalnost i u konačnici izborne rezultate.

Temeljem ovih prijava posmatrači Koalicije su podnijeli ukupno 49 primjedbi na regularnost izbora, od čega je 37 uneseno u Zapisnike o radu biračkih odbora dok preostale primjedbe predsjednici biračkih odbora nisu htjeli unijeti u zapsinik iako su bili obavezni u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Koalicija je zaprimila veliki broj prijava građana, od kojih se većina odnosi na uticaj na birače u blizini biračkih mjesta od strane simpatizera i članova političkih subjekata, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića sa označenim političkim subjektom za kojeg treba glasati i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkih mjesta.

 Pored Stoca gdje je došlo do prekida izbora na teritoriji cijele opštine, o čemu smo ranije  obavijestili javnost i upoznali CIK, evidentirano je više slučajeva prekida glasanja u opštinama Goražde, Jajce, Pelagićevo, i Prozor. 


nap.ba

Stranice