Na sajam jabuke u Goražde stižu privrednici iz cijelog regiona - Goražde PRESS

Breaking

12. 10. 2016.

Na sajam jabuke u Goražde stižu privrednici iz cijelog regiona

Goražde je od četvrtka domaćin privredne manifestacije "Dani Jabuke Goražde 2016". Riječ o 13-om tradicionalnom internacionalnom sajmu koji predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih manifestacija u BiH.

Organizatori ističu kako su pripreme za sajam počele još u aprilu ove godine te da je riječ o do sada najbolje organiziranom sajmu.

Na manifestaciji, po kojoj je Goražde postalo prepoznatljivo u cijelom regionu, ove godine svoje proizvode predstavit će više od 80 izlagača. Svi izložbeni kapaciteti u prostoru dvorane "Mirsad Hurić" već su popunjeni, a ove godine pored izlagača iz BiH na sajmu će svoje proizvode predstaviti i privrednici iz Albanije, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Mirsad Hubanić, predsjednik Udruženja "Dani jabuke" ističe da poljoprivredna i prehrambena industrija uglavnom imaju primat i na ovogodišnjem sajmu, dok će se predstaviti i organizacije iz oblasti turizma ruralnog razvoja i nevladinog sektora.

"Manifestacija ima internacionalnu dimenziju, prvi put imamo učesnike iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske. Svakako je razlog tome prepoznavanje naše dobre organizacije", kaže Hubanić.

Osmu godinu zaredom značajnu podsajamsku aktivnost predstavlja kviz u kojem se takmiče učenici srednjih poljoprivrednih škola. 

"Pored 12 škola iz BiH u kvizu znanja poljoprivrednih škola učestvuju škole iz Hrvatske i Srbije", pojašnjava Hubanić.

Ovogodišnju privrednu kulturnu manifestaciju "Dani jabuke" podržalo je državno ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Podršku su pružili i Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora te Vlada BPK i Općina Goražde.


Klix.ba

Stranice