Potpisanim Sporazumom omogućen početak realizacije Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca - Goražde PRESS

Breaking

12. 10. 2016.

Potpisanim Sporazumom omogućen početak realizacije Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Danas je potpisan Sporazum između Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Zavoda za zapošljavanje FBiH i Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde o međusobnoj saradnji radi realizacije Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u BPK Goražde.

Sporazum su potpisali premijer BPK-a Goražde Emir Oković, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar i direktorica kantonalne Službe za zapošljavanje Nafija Hodo.

„Ovo je aktivnost koju smo mi započeli prije godinu dana održavajući sastanke sa djecom poginulih boraca odnosno djecom iz šehidskih porodica. Ova aktivnost je prepoznata od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje, a zahvaljujući aktivnostima naše Službe za zapošljavanje i Ministarstva za boračka pitanja, uspjeli smo iznaći sredstva i danas omogućiti potpisivanje Ugovora. Mi otprilike imamo oko 60 lica koja spadaju u tu kategoriju i mislim da je krajnje vrijeme da društvo iznađe snage, da iskoristimo ovaj podsticaj i ovaj problem probamo riješiti u potpunosti, odnosno da svima damo šansu da opravdaju svoje povjerenje i da ovaj projekat, u najvećem obimu, bude održiv – kazao je premijer Emir Oković.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar iskazala je zadovoljstvo što je u okviru svoje prve službene posjete jednoj od Službi za zapošljavanje na nivou kantona imala priliku da potpiše sporazum kojim se, na partnerskoj osnovi, podstiče zapošljavanje mladih.

– Služba je nama uputila jedan zahtjev za sudjelovanje u projektu, kojeg smo mi, kao Federalni zavod, prihvatili. Za ovaj projekt mi smo izdvojili 200.000 KM, a Vlada 100.000 KM i on se treba realizirati u periodu od godinu dana. Način na koji ćemo mi sredstva doznačiti i predviđeni broj onih koje treba zaposliti predviđen je tim sporazumom, odnosno ugovorom kojeg potpisujemo, a naravno da sredstva treba opravdati“ – istakla je Lončar.

Ona je ovom prilikom pohvalila rad kantonalne Službe za zapošljavanje koja je, kako je istaknuto, i u proteklom periodu bila veoma aktivna sa realizacijom programa zapošljavanja, te kazala da Služba za zapošljavanje BPK-a može služiti kao primjer drugim službama za zapošljavanje na području Federacije BiH kada je u pitanju aktivna politika zapošljavanja.

Program sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca pripremila je Služba za zapošljavanje BPK-a, koja je ujedno i glavni nosilac programskih aktivnosti.

– Ovo je projekat koji podrazumijeva zapošljavanje 41 osobu iz kategorije šehidskih porodica, odnosno 14 osoba sa visokom stručnom spremom, gdje je poticaj 800,00 KM 12 mjeseci, zatim 26 osoba sa srednjom stručnom spremom, gdje je poticaj 500,00 KM  12 mjeseci. Ja sam sigurna da će naši poslodavci prepoznati ovaj projekat. Javni poziv će biti objavljen sljedeće sedmice i nadam se da ćemo imati dovoljn aplikanata“ – kazala je direktorica kntonalne Službe za zapošljavanje Nafija Hodo.

Zadovoljstvo zbog početka realizacije ovog Programa  iskazao je i ministar za boračka pitanja Šemso Muslić koji je također prisustvovao svečanosti potpisivanja Sporazuma.

– Nadamo se da ćemo ovim sredstvima uspjeti riješiti ovaj dugogodišnji problem u našem kantonu koji se odnosi na zapošljavanje šehidske djece i nadamo se da će sva djeca biti obuhvaćena ovim projektom. Ovim putem pozivam sva pravna i fizička lica koja ispunajvaju uslove po programu zapošljavanja šehidske djece da se odazovu na ovaj poziv i da nam pomognu u realizaciji ovog projekta“ – poručio je resorni ministar.


bpkg.gov.ba

Stranice