Nastavak aktivnosti na projektu podrška razvoju upravljanja navodnjavanja za područje Goražda i Foče u F BiH - Goražde PRESS

Breaking

07. 10. 2016.

Nastavak aktivnosti na projektu podrška razvoju upravljanja navodnjavanja za područje Goražda i Foče u F BiH

Općina Goražde već neko vrijeme aktivno učestvuje u projektu rekonstrukcije i razvoja modernih sistema za navodnjavanje,  a koji zajednički realizuju entitetska ministarstva, predstavnici lokalnih zajednica, te mjesnih zajednica. Pripremu i realizaciju ovog projekta prati Svjetska banka koja je jedan od glavnih investitora.

Riječ je o projektu koji se provodi na nivou BiH i sredstva su namjenjena za razvoj i modernizaciju 10 sistema navodnjavanja - po pet za Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Ovo je prvi put da Svjetska banka daje podršku BiH u oblasti navodnjavanja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 40 miliona američkih dolara, od čega je za Federaciju BiH iznosi oko 22 miliona dolara. Treba naglasiti da je Općina Goražde zajedno sa Općinom Foča u FBiH učesnik ovog projekta.

Projektom su obuhvaćene četiri mjesne zajednice i to MZ Osanica (Gunjevići), MZ Sadba (Kolovarice), MZ Vitkovići (Ahmovići i Kodžaga polje) i MZ Hubjeri (Hubjeri i Kazagići), te Cvilin (Općina Foča u F BiH). Ukupna vrijednost projekta je preko 3 miliona KM  za ovo područje koje obuhvata Općinu Goražde i Foča u FBiH.

Nakon što su završeni radovi na ugradnji poliesterskog bunara u okviru projekta danas je u Velikoj sali Općine održana  prezentacije prvog godišnjeg  izvještaja u sklopu ovog projekta čiji je cilj bio da se predstavi članovima i predstavnicima  tri udruženja korisnika voda koja egzistiraju na području Goražda i  Foče u F BiH prve rezultate vezane za institucionalne, pravne, finansijske i operativne aspekte upravljanja sistemima navodnavanja na područjima općina Goražde i Foča u F BiH.

Prisutne u Velikoj sali pozdravio je i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je ovom prilikom ukazao na važnost ovog projekta od kojeg će kako je naglasio Načelnik najviše koristi imati građani pomenutih mjesnih zajednica koji rade i žive od poljoprivredne proizvodnje, što je i sam cilj projekta.

Ovo je još jedna od faza  u sklopu projekta podrška razvoju upravljanja  navodnjavanja na podrčju općina Goražde i Foča u F BiH ističe Erna Zildžović, izvršna  direktorica Instituta za hidrotehniku Sarajevo u konzorciju sa španskim kompanijama, sve angažirane od strane Ministarstva vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva za implementaciju  projekta: ''Danas  smo se okupili radi prezentacije prvog godišnjeg  izvještaja u sklopu ovog projekta čiji je cilj ustvari da predstavimo članovima i predstavnicima 3 udruženja korisnika voda koja egzistiraju na području Goražda i  Ustikoline prve rezultate vezane za institucionalne, pravne, finansijske i operativne aspekte upravljanja  sistemima navodnavanja na područjima općina Goražde i Ustikolina. Glavni cilj ove današnje prezentacije je da damo naše dalje preporuke  kako   treba ubuduće upravljati  ovim sistemom, odnosno da damo  preporuku da se osnuje jedno udruženje korisnika koje će  pokrivati tri područja za navodnavanje, znači to su  Ahmovići, Hubjeri, Kodžaga polje i Cvilinsko polje u Općini Ustikolina. Cilj ovakvog pristupa jeste ustvari da se osnaže sami poljoprivrednici  koji su članovi Udruženja korisnika voda da sami upravljaju svojim sistemom na najbolji mogući način, jer je to ustvari u njihovom najvećem interesu. Slijedi još jedna godina projekta gdje bismo  trebali imati implementaciju najboljih raspoloživih  tehnologija za navodnjavanje na samim  parcelama, ali preduslov za to je da  bude završen sistem za navodnjavanje. Mi znamo da je  završen primarni sistem, urađen je glavni projekat  za sekundarnu mrežu, međutim da bismo mi primijenili najbolje tehnologije na parcelama i pokazali na koji način se najbolje  može iskoristiti  tehnologija moramo imati u funkciji i sekundarnu mrežu , ona mora biti izgrađena. U narednoj godini kada nas očekuje i nastavak ovog projekta.''


gorazde.ba

Stranice