Najveća izborna krađa nam dolazi iz Goražda! - Goražde PRESS

Breaking

07. 10. 2016.

Najveća izborna krađa nam dolazi iz Goražda!

Izbori su! Dok jedni slave rezultate lokalnih izbora drugi jedva čekaju da ih zaborave! Međutim, jedna priča će se dugo pamtiti i prepričavati koja se odvila u Goraždu prije desetak dana jeste o nevjerovatnoj izbornoj krađi. Da priča bude još zanimljivija ne radi se o političkim lokalnim izborima već o izbornoj skupštini Fudbalskog Saveza BPK Goražde.

Iskusni režiseri Raščić i Drljević

Zadnjih nekoliko sedmica internetom kruži video snimak skupštine Fudbalskog Saveza BPK Goražde na kojem je glavnu ulogu vodio predsjednik Fudbalskog Saveza BPK Goražde Muhidin Raščić. Mada je video snimak nešto lošijeg kvaliteta, ipak gledaoci mogu uživati nekih 90tak minuta u glasnim raspravama između delegata i predsjednika Fudbalskog Saveza BPK Goražde Muhidina Raščića. Posle Raščićevog uvodnog govora u kojem traži da se prihvati tačke dnevnog reda, odmah se dešava jedna komična scena u kojoj Raščić argumentuje da se tačke dnevnog reda moraju prihvatiti jer u suprotnom on ne dozvoljava da se mjenja dnevni red!? Raščić autorativno izjavljuje da ne dozvoljava nikakvo mjenjanje niti ubacivanje dodatnih tačaka dnevnog reda, već diktatorski nudi ”prihvati ili ostavi” opciju delegatima sjednice.

Posle mnogobrojnih verbalnih prepirki između prisutnih delegata i Raščića, ponajviše zbog Raščićevog odbijanja prava delegata da dobiju finansijski izvještaj Fdubalskog Saveza BPK Goražde za protekle nekoliko godine, dešava se nevjerovatna situacija prilikom brojanja glasanja delegata kojih je u tom momentu ukupno bilo 28 prisutnih. Posle izbrojavanja 13 afirmativnih glasova, Raščić proglašava da ima ”većinu” i da je izvještaj rada za prethodnu godinu prihvaćen. U tom momentu gledaocima postoje jasno da Raščić ne uživa u glavnoj ulozi već da čvrsto sjedi u režiserskoj stolici. Teško je povjerovati da Raščić kao certificirani računovođa ne zna da 13 glasova od 28 prisutnih ne čine većinu!

Zakazana izborna sjednica skupštine 21.09.2016. godine je trebala da bude otkazana zbog saznanja Ministarstva za Obrazovanje, Mlade, Nauku, Kulturu i Sport i ministra gospodina Damira Žuge da Fudbalski Savez BPK Goražde na čelu sa predsjednikom Muhidinom Raščićem nikada nije izvršilo preregistraciju. Prema odredbama zakonskih propisa i stanju izvrčene registracije FS BPK Goražde, nema pravo obavljanja sportske djelatnosti, jer nije izvršen upis u Registak kod nadležnog Ministarstva u skladu sa Zakonom i statutom, pa svoje aktivnosti i djelatnost obavlja ne zakonito. Većina aktera su bili šokirani ovom činjenicom da FS BPK Goražde zapravo uopšte zakonito registrovan! Većina, ali ne i Muhidin Raščić! Dok je ministar Damir Žuga tražio alibi za svoje propuste u smislu nadgledanja udruženja koje njegovo ministarstvo direktno ili indirektno finansira, Raščić je pravio dalje planove u dobro organizovanoj izbornoj krađi. Pojedini klubovi i njihovi delegati koji su se u prošlosti suprostavljali Raščiću su ostali bez poziva za izbornu sjednicu, već su poziv dopili osobe koje uopšte nisu predložene ispred tih istih klubova. Na održanoj Izbornoj skupštini Fudbalski klub “Gradac” je oštećen na način da im nije omogućeno da na Izbornoj skupštini prisustvuju izabrani delegati na skupštini tog kluba Hodo Nesib, Kurtović Ernad, Kurtović Muhamed, već je dozvoljeno da Skupštini prisustvuju umjesto njih Ušanović Sead, Džanković Ferid, Ušanović Jasmin, koji su prisustvovali Skupštini bez ovlaštenja kluba “Gradac”, tako da je njihovo prisustvo na Skupštini bilo bez pravnog legimiteta člana Skupštine. Delegatima iz FK Ilovača Fadil Bukalo, Almir Rašidović i Nerminu Musliću jednostavno nije upućen poziv, i nije im omogućeno da prisustvuju glasanju na sjednici izborne skupštine, te u ime ovog kluba niko nije prisustvovao skupštini. Delegatu ispred FK Prača, Ramizu Aganoviću, nije upućen poziv i nije mogao pristupiti skupštini, čime mu je uskraćeno pravo glasa.

Cilj diskvalifikacija Senada Islama

Krajnji cilj Raščićevog detaljnog planiranja jeste diskvalifikacija ili pobjeda u kandidaturi nad Senadom Islamom, uspješnim biznismenom i jednim od najvećih donatora za mnogobrojne društvene aktivnosti na goraždanskoj regiji. Na prethodnoj sjedinici koja je dokumentovana na video snimku, Raščić je pokušao da promjeni statut FS BPK Goražde da samo kandidati koji žive na teritoriji BPK Goražde mogu predstavljati FS BPK. Delegati su osjetili pravu namjeru Raščićeve želje promjene statuta i velikom većinom glasali protiv bilo kakvih promjena koje bi mogle da uskrate mogućnost kandidature Senada Islama.

Zaboravljena ”goraždanska prevara”: Nit’ je Salih, nit’ je Nazif već Adis iz Tutina!

Niko bolje nije osjetio režiserske sposobnosti Muhidina Raščića nego Uprava NK Mrkaljevići iz Čelića 2006. godine. Tada jeRaščić kao predsjednik FK Goražda igrao utakmicu kupa sa ekipom NK Mrkaljevići iz Čelića – posle izvjesne nemogućnosti da ”prođe” kolo dalje u ovom takmičenju, Raščić radi ono što je oduvijek naučio da radi – vara! Raščić falsifikuje sportsku legitimaciju jednog igrača čime uprava NK Mrkaljevića pomišlja da je pod imenom Salih Bajrica nastupao Nazif Zeba, samo da bi se posle istrage utvrdilo da je zapravo umjesto Saliha igrao Adis Ćulov, koji je tada nastupao za srbijanski FK Tutin. Međutim da bi priča bila zainimljivija istraga će posle dokazati da Ćulov nije bio jedini koji je pod lažnom legitimacijom igrao za Goražde več je i golman Ersan Herić nastupao pod imenom Kemal Jašar, inače rezervni golman Goražda te 2006. godine. NK Mrkaljevići su smatrali da je Goražde ”švercovalo” sa još dodatnim imenima.

Fudbalska biografija ”Trio Fantastico” iz Goražda

Kada laik ukuca u Google pretragu ”Fudbal Goražde” ništa posebno ne dobijemo. Ali kada ukucamo ”Muhidin Raščić” ili ”Grobari BH Fudbala” onda imamo materijala da čitamo i čudimo se cijelu noć. Muhidin Raščić je poznat po mnogim ispadima tokom svog mandata u Izvršnom Odboru Nogometnog Saveza BiH. UEFA preko Komiteta za normalizaciju ga je suspendovala kao i sve ostale članove koji su godinama uništavali BH fudbal radi ličnih interesa. Dnevni Avaz ga u svojim člancima naziva ”Jedan od najglasnijih, po običaju, bio je Muhidin Raščić!” U vezi svog ličnog angažmana u NS BiH, Raščić sa lahkoćom podjednostavljuje ”Ja vidim da se svako bori za sebe… pa sam i ja tako odlučio!” Jednom je novinaru rekao da napiše ”Raščić kaže da Suljo laže!” objašnjavajući svoj konflikt sa tadašnjim sekretarom NS BiH i nastavlja ”Bolje bi mu bilo da šuti… ima dosta materijala za javnosti!” prijetio je Raščić u intervju objavljen u Sanu.

Elvir Bolić ga izbacio iz autobusa

Možda je vrhunac popularnosti Muhidin Raščić stekao kada je glasao za smjenu Mehe Kodre jer ga je Elvir Bolić, kao pomoćnik Kodre, na gostovanju u Japanu izbacio iz autobusa kojim su se reprezentativci prevozili na trening.

Odlučivao o reprezentaciji

Prilikom glasanja Izvršnog Odbora Nogometnog Saveza BiH za trenera u kojem je glavna bitka bila između Safeta Sušića i Sergeja Barbareza, Emir Spahić je sjeo sa Muhidinom Raščićem u Bečkoj kafani u Hotelu Evropi. Posle kraće rasprave pale su teške riječi pa je Raščić ljutito otišao na sjednicu a iznervirani Spahić posle toga izjavljuje ”Šta smo mi kome skrivili da nogometni anonimusi odlučuju o budućnosti reprezentacije!?”

Slučaj Zahid Borovina 2010. godina

Niko ne može sa sigurnošću reći kada je Muhidin Raščić uz pomoć Mirsada Drljevića, osobe odgovorne za ”nadgledanje” izborne sjednice skupštine Fudbalskog Saveza BPK Goražde, organizovao prvu izbornu krađu u Goraždu, ali jedna od prvih na kojoj su jasno zabilježene ne legalne radnje su slučaj Zahida Borovine iz 2010. godine. Te godine Zahid Borovina, predsjednik NK Gradac i član predsjedništva FS BPK je upozoravao na ne legalan rad saveza opisivajući ga kao ”društvo tri lica – Muhidin Raščić, Mirsad Drljević i Ferid Čovčić!” Prenosimo tadašnju izjavu Zahida Borovine ”Što se tiče fudbala, cijeli grad priča, a i ja sam tog mišljenja, da je to društvo tri lica. To su gospoda Mirsad Drljević, član Izvršnog odbora Federalnog saveza, Muhidin Raščić, član Izvršnog odbora državnog saveza i Ferid Čovčić, delegat Premijer lige BiH. Ovaj posljednji ujedno obnaša funkciju sekretara kantonalnog saveza. Inače je penzionisani oficir. Na mjestu sekretara treba da sjedi student omladinac, koji, između ostalog, zna i informatiku i može voditi takve poslove. Pored svega navedenoga je i komesar kantonalne lige.Na prošloj skupštini sam bio protiv odluka koje su oni donijeli. Odmah sam postao nepodoban. Sve se činilo da se maknem. Za skupštinu državnog saveza sam uredno pozvan, sa svim pratećim materijalima. Ipak, noć prije umjesto mog imena stajalo je ime Seada Ušanovića”.Apostrofirao je da je sve urađeno nelegalno.”Donijete su odluke bez validnog pečata i potpisa Federalnog saveza, u kojem lobira Ferid Drljavić. Sve je završeno preko noći. Kada sam došao u hotel ‘Park’ i kada su mi saopćili odluku, osjećao sam se poniženim. Obratio sam se i čelnicima državnog saveza, ali su rekli da ne kvarimo skup i da se treba donijeti historijska odluka. Napomenuo bih još da moj klub preživljava od sto maraka mjesečne tranše koju dobijamo od Saveza i koja je neredovna. Za kraj je podvukao kako mu je predsjednik kantonalnog saveza BPK-a poslao jasnu poruku:”Muhidin Raščić mi je neposredno prije skupštine rekao – ‘ Vidiš da ima jačih ljudi i od tebe’. Mene moja otvorenost košta. Naime, isticao sam da neću glasati za njega, jer je prokockao moje povjerenje. Ja kao moralan čovjek nemam pravo da pogazim svoju riječ“, zaključio je Borovina.

Raščićev striktni kodeks ponašanja

Na sve ove optužbe Muhidin Raščić je tada Zahida Borovinu optužio da se ”ponašao nepristojno i neprimjereno” i da ”stvara negativan utjecaj na fudbal”. Tada je disciplinska komicija na čelu sa Emirom Sijerčićem suspendovala i kaznila Zahida Borovinu čime mu je nanijela nepopravljivu štetu ovom sportskom radniku. A onda se dešava slučaj ”Allahu egber”. Prošle godine prilikom utakmice između FK Gazije i FK Radnički, klub čiji je predsjednik Muhidin Raščić, FK Gazije osvajaju prvenstvo i posle uručivanja pehara, Raščić prijavljuje gospodina Nedžada Kurtovića za ”nedolično ponašanje” zbog uzvika ”Allahu egber” sa klupe i kažnjava ga sa 100 KM. Naravno, ovo je priča ponavljajućih aktera i imena, i u ovom slučaju predsjendik disciplinske komisije je, naravno ko drugi, nego Emir Sijerčić. Raščićev striktan kodeks se može sumirati na slijedeći način: bićete kažnjeni! Ako vas ne kazni za psovke, onda sigurno hoće za molitve!

FK Gazije: klub čiji novac Raščić prihvaća ali članstvo nikada!

Nedžad Kurtović je osnovao Fudbalski Klub Gazije davne 2006. godine. Posle nekoliko uspješnih godine, klub se 2010. godine registruje kao udruženje građana kao i svi ostali fudbalski klubovi u BPK Goražde. Međutim, FK Gazije i dalje nemaju predstavnika u Skuštini FS BPK Goražde. Gospodin Kurtović se žalio svim nadležnim institucijama ali bez ikakve koristi. Da postoji veza između Muhidina Raščića, Mirsada Drljevića i Nogometnog Saveza Federacije BiH dokazuje i činjenica da se NS FBiH nikada nisu oglasili ili ponudili bilo kakvu podršku ovom klubu da dobije ravnopravno članstvo u FS BPK Goražde. Naravno, FK Gazije i dalje su primorani plaćati redovne troškove FS BPK Goražde bez obzira što je lakše doći do državnih tajnih informacija nego do finansijskog izvještaja FS BPK Goražde.

Misteriozan odnos Raščića sa NS BiH

Da razvitak priče postane čudniji jeste misteriozni odnos između Muhidina Raščića i čelnika iz federalnog i državnog saveza BiH. Bez obzira na sve dokumentovani nepravilnosti i ne legalna djela koja je Muhidin Raščić počinio, reakcija državnog i federalnog saveza je uvijek nedostajala. Da stvar bude tragikomčna, u prošlosti su prema uputama sekretara NS BiH formirane komisije ”na osnovu usmenih” saznanja kako bi se utvrdilo da li su delegati, kandidati za Izvršni Odbor i pravna tijela legalno predložena, i samim tim, da li su važeća!? I posle svih dokumentovanih nepravilnosti u vezi Muhdina Raščića, Baković formira komisiju za istraživanje nepravilnosti koju su činili Josip Bevanda, Slaviša Vujić i Muhidin Raščić!

Da li će proći nekažnjeno?

Posle svih evidentiranih dokaza teško je povjerovati da će ova zadnja izborna skupština biti prihvaćena od NS FBiH. Skandalozno bi bilo da predjsednik NS FBiH Mato Jozić prihvati zapisnik i odluke sačinjene sa ove lakrdije od skupštine pogotovo uzimajući u obzir da gospodin Jozić obnaša i funkciju Ministra Federalnog ministarstva pravde. Na koji način će ministar Žuga opravdati sredstva utrošena na finansiranje udruženja koja nisu uopšte zakonito registrovani!? Mnogo je pitanja na koja nemamo odgovore. Jedno je sigurno, dokumentovana je još jedna izborna krađa puno bolje organizovanija nego mnoge političke koje smo doživjeli!


FreshPress

Stranice