Odata počast legendarnom komandantnu Zaimu Imamoviću - Goražde PRESS

Breaking

09. 10. 2016.

Odata počast legendarnom komandantnu Zaimu Imamoviću

Na današnji dan 09. oktobra 1995 godine u akciji deblokade grada Sarajeva i oslobađanja Trnova kao i spajanju slobodnih teritorija Sarajeva i Goražda u mjestu Čelina na obroncima Treskavice poginuo je Zaim Imamović, komadant 14. Divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Danas je tim povodom ispred Alipašine džamije i u Domu mladih na Skenderiji obilježena 21. godišnjica pogibije rahmetli Zaima Imamovića.

Počast legendarnom komandantu koji je poginuo ni mjesec nakon uspostavljanja primirja i početka pregovora u Dejtonu većinom su odali građani iz Goražda, a od viđenijih političara samo je premijer kantona Sarajevo Dino Konaković prisustvovao komemoraciji.

Imamović (rođen 22. aprila 1961.) jedan je od najvećih heroja odbrane BiH. S početkom prvim ratnih sukoba na teritoriji Foče, ilegalno je napustio kasarnu u Lukavici 8. aprila 1992. godine i došao u Hrasnicu gdje se priključio patriotskim snagama. 

10. aprila sa grupom dobrovoljaca preko Igmana i Grepka, stiže u svoj rodni kraj. U to doba (polovina aprila 1992. godine), Foča je već okupirana ali u slobodnom dijelu općine, u Ustikolini, Zaim organizuje otpor sa ciljem spriječavanja prodora neprijatelja niz rijeku Drinu ka slobodnim goraždanskim prostorima.

U rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine šume, organizuje odsudnu borbu za odbranu Goražda. Nedugo poslije toga, u maju osnovana je 1. drinska udarna brigada čiji komandant postaje upravo Zaim. Tu dužnost će obavljati sve do 1. aprila 1993. godine. Nakon reorganizacije Armije RBiH i formiranja 14. divizije postaje njen komandant i na toj dužnosti ostaje do svoje smrti. Ranjavan je 6 puta.


trazim.com

Stranice