Radioamater Ferid Sijerčić treći u svijetu - Goražde PRESS

Breaking

10. 10. 2016.

Radioamater Ferid Sijerčić treći u svijetu

Član Radio kluba „Drina“ iz Goražda, Ferid Sijerčić, treći je u svijetu u pojedinačnoj konkurenciji SSB 24h na uređajima male snage. Takmičenje „Ilands On The Air (IOTA)“, na kojem je Sijerčić nastavio niz velikih uspjeha radioamatera iz Goražda, održano je 30. i 31. jula a rezultati su, nakon za radioamatere uobičajeno dužeg zbrajanja, objavljeni danas.

Sijerčić pojašnjava kako je takmičenje trajalo 24 sata, da su pojedini učesnici išli na ekspedicije na egzotična ostrva ili se javljali sa ostrva na kojima žive, te da je cilj svakog takmičara ostvarivanje što većeg broja veza, a posebno sa kolegama na ostrvima, jer takvi kontakti nose i najveći broj bodova. Na IOTA-i je nastupilo 2469 takmičara iz cijelog svijeta, od kojih se njih 690 javljalo sa ostrva.

- Pošto se radi o takmičenju koje traje 24 sata vrlo je naporno, psihički ali i fizički, pa je neophodno da se operater pripremi nekoliko dana prije. Ovo je drugo takmičenje koje radim sam, izuzetno je teško izdržati bez sna, jer dosadašnja takmičenja radio sam u timu sa još dvojicom ili više kolega iz kluba. Imao sam i tehničkih problema, jer mi je sat pred početak otkazala elektronika koja spaja računar i radio stanicu. Zbog tog kvara imao sam otežane uslove u radu.

Ni radio stanica sa kojom sam radio takmičenje nije namijenjena za ovaj tip rada, već više za javljanje sa izleta u prirodi. Pozitovno je što sam na ovom takmičenju isprobao antenu koju sam pravio mjesec ranije i koja se pokazala odlična. Sastavljena je od nekoliko žica i štapa za pecanje ribe, dužine 10 metara – kaže Sijerčić u izjavi za „Avaz“.

Ističe podršku prijatelja koji su mu pomagali savjetima, ali i opremom koju su mu posudili da bi mogao nastupiti. - Rezultat koji sam napravio za mene je trenutno vrhunski, jer gledajući poredeći je sa onom koju imaju kolege iz svijeta moja oprema je smiješna. Na kraju takmičenja jedan me je kolega nazvao i rekao: „Dobro je ta tvoja stanica uopšte izdržala 24 sata“ – dodaje Sijerčić.

Ferid Sijerčić rođen je 1983. godine. Prvu radio - amatersku klasu položio je 2003. godine i od tada je aktivan radio operater. Koordinator je tima Radio mreže za opasnost u Radio klubu „Drina“ Goražde i načelnik veze u GSS - stanica Sarajevo.


Avaz

Stranice