Sa 300.000,00 KM USAID finasira nastavak projekta vodosnabdjevanja naselja Vitkovići - Goražde PRESS

Breaking

07. 10. 2016.

Sa 300.000,00 KM USAID finasira nastavak projekta vodosnabdjevanja naselja Vitkovići

Općina Goražde već dugi niz godina dio je projekata koje finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), te je pouzdan partner svih međunarodnih organizacija s kojima uspješno sarađuje na uspostavljanju demokratskog okruženja i unapređenja infrastrukture, kao osnovnog preduslova razvoja privrede. U skladu s tim Općina Goražde je partner USAID na projektu za pomoć u razvoju infrastrukture i proširenju kapaciteta, gdje je Općina Goražde aplicirala i na Javni poziv u skladu sa svojom praksom proaktivnosti i praćenja svih dostupnih fondova i izvora finansiranja, te na istom prošla potrebnu proceduru.

S tim u vezi našu Općinu danas su posjetili predstavnici USAID-a i CRS-a koji će raditi na implementaciji projekta, koji se odnosi na izgradnju jednog dijela vodovoda kojim će se naselje Vitkovići spojiti na vododvod Starac, a samim tim i industrijska zona u pomenutom naselju.

Govoreći o danas održanom sastanku načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – ''Prije godinu dana aplicirali smo za sredstva prema USAID-a, gdje smo  prošli s projektom vrijednosti oko 300 hiljada KM. Naime, radi se o vodosnabdjevanju industrijske zone u Vitkovićima, kao i samog naselja. Vi znate da mi to radimo po fazama i već smo prije nekoliko dana uradili drugu fazu, odnosno već smo pustili u funkciju prvi rezervoar od 150 kubika, tako da jedan dobar projekat je urađen, ali se ovo nastavlja kroz treću, četvrtu fazu. Treća faza je izgradnja drugog rezervoara također kapaciteta 150 kubika  i četvrta  faza je spajanje na vodovod Starac. Sa ovih 300 hiljada KM koliko nam je USAID dodjelio putem CRS-a koji će biti implementator sa kojim imamo jako dobro iskustvo jer smo do sada proveli nekoliko vrlo uspješnih projekata sa CRS-om, pa između ostalih i izgradnja zgrada koje je donirala  Anđelina Đoli, tako da imaju iskustvo u realizaciji projekata sa Općinom Goražde, tako da ovaj projekat već u narednim danima počinje da se realizuje. Znači projekat je gotov, oni su finansiraju projekat sa 50% a mi kao Općina isto tako sa 50%. Imamo i svoja sredstva predviđena za ove namjene, ali i jedan dio ćemo finansirati i sa višim nivoima. Faze koje slijede su izgradnja rezervoara i spajanje na Mravinjcu sa vodovodom Starac. Time ćemo trajno za narednih 100 godina riješiti vodosnabdjevanje i industrijskih zona i naselja Vitkovići. S tim da tu dolaze i naselje Crkvine i Lastavice.''


gorazde.ba

Stranice