U toku su radovi na uređenju fasada i krovova na zgradama u Titovoj ulici - Goražde PRESS

Breaking

06. 10. 2016.

U toku su radovi na uređenju fasada i krovova na zgradama u Titovoj ulici

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković danas je u pratnji direktora Kantonalnog stambenog fonda Ahmeda Šunje, predstavnika Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline i predstavnika izvođača radova, direktora firme „Drina“ d.d. Goražde Hajrudina Vlajčića posjetio lokaciju u Titovoj ulici na kojoj se izvode radovi na uređenju fasada i krovova zgrada.

– Ovdje se radi o ispunjavanju obaveze koja stoji pred Kantonom i Općinom vezano za raspodjelu potkrovnih stanova. Zadovoljni smo da se konačno krenulo u realizaciju izrade fasada i sanacije krovova, što je, možda, za korisnike u potkrovnim stanovima i veći interes, jer znamo da su tu kod bilo kakvih većih padavina prokišnjavali krovovi  – kazao je premijer.

On je naglasio da su u toku i radovi na izmjeni sekundarne vodovodne mreže u ulicama Meha Drljevića i Višegradska koje sufinansira Vlada BPK-a, kao i da je Vlada u saradnji sa Općinom Goražde i stanarima zgrada, učestvovala u finansiranju izrade toplih fasada na zgradama u Višegradskoj ulici koje su nedavno završene.

Ovom prilikom istaknuto je da je Vlada BPK-a u saradnji sa UNDP-om i Fondom za zaštitu okoliša FBiH, u ovoj godini učestvovala i u realizaciji nekoliko projekata iz oblasti energetske efikasnosti u okviru kojih je urađena topla fasada i zamijenjena stolarija na objektu SSŠ „Džemal Bijedić,“ a u pripremi odnosno u toku su i radovi na uvođenju grijanja na bio-masu u Općinskom sudu Goražde,  te zamjeni stolarije i uvođenju grijanja na pelet u zgradi Vlade.

Prema riječima premijera, svi ovi projekti, osim ljepšim izgledom grada, rezultirat će i uštedom troškova za grijanje te unaprjeđenjem stanja u oblasti okoliša.

Vrijednost trenutnih radova na izradi fasada i sanaciji krovova na ukupno 11 stambenih objekata u Titovoj ulici iznosi oko 350.000,00 KM.

– Kada se radovi završe, sve to će dati jednu novu sliku  uže gradske jezgre Goražda. Mislim da je krajnje vrijeme da se ovi ožiljci iz rata, kada govorimo o obijenim fasadama od gelera i ratnih dejstava, konačno uokvire na ovakav način – kazao je premijer Emir Oković.


bpkg.gov.ba

Stranice