Obilježen 26. Januar - Dan sjećanja na žrtve gonocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

26. 01. 2017.

Obilježen 26. Januar - Dan sjećanja na žrtve gonocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda - FOTO

U Goraždu je i ove godine nizom prigodnih sadržaja obilježen 26. januar - Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum ujedno je i dan MZ Goražde I. 26. januar zvanično je usvojen i uvršeten od strane Općinskog vijeća Goražde u kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja općine Goražde.

Na ovaj način građani Goražda odat će počast svim žrtvama stradalim u periodu 1941.-1942., ali i prisjetiti se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima u Višegradskoj ulici, Trgu Branilaca i Kolijevkama. Cvijeće su položile delegacije općine Goražde, kao i predstavnici nekoliko udruženja koje baštine ideju antifašizma u BiH, među kojima je i udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde.

Nakon toga centralni dio programa održan je na Mostu Alije Izetbegovića na kojem je uz prigodan program, te učenje fatihe i intoniranje himne uslijedilo obraćanje zvaničnika. Prisutnima se najprije obratio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je u svom govoru podsjetio na značaj obilježavanja ovog datuma, kako bi se ukazalo na počinjene zločine, odala počast žrtvama, a sve sa ciljem da se zločin ne zaboravi ne ponovi.  Načelnik Ramović se u svom obraćanju zahvalio svima koji su prisustvovali današnjem odavanju počasti nevino stradalim stanovnicima Goražda, a posebnu zahvalnost uputio je ambasadoru Turske u BiH NJ.E. Haldunu Kocu koji je boravio u radnoj posjeti BPK i Općini Goražde, te u sklopu protokola prisutvovao obilježavanju 26.januara.



Skupu se obratio i predstavnik SABNOR-a akademik prof.dr. Mirko Pejanović koji je podsjetio na važnost čuvanja uspomene na pomenuti događaj. Poslije obraćanja u rijeku Drinu je bačeno 75 ruža u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941.-1945.

Prisutni su polaganjem cvijeća odali počast i djeci Goražda stradaloj u ratu na Spomen obilježju na platou ispred Centra za kulturu Goražde.



U sklopu programa u prostorijama Male sale Centra za kulturu Goražde održana je promocija knjige ‘’Tito i MI - Jučer, danas i sutra’’. Riječ je o knjizi grupe autora, a kako je istaknuto na promociji, knjiga na najbolji način oslikava vrijeme u kojem je živio i djelovao Tito. Promotori knjige bili su Slavko Klisura, akademik prof.dr. Mirko Pejanović, dr. Bakir Nakaš, Muzafer Šehović, te  dr. Esad Bajtal.

>>>POGLEDAJTE CIJELU FOTO-GALERIJU<<<

gorazde.ba

Stranice