Delegacija općine Goražde u posjeti opštini Novo Goražde - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

14. 02. 2017.

Delegacija općine Goražde u posjeti opštini Novo Goražde - FOTO

Delegacija Općine Goražde koju su činili načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović i njegovi pomoćnici, zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Općine Goražde Jelenom Mirković boravili su danas u radnoj posjeti Opštini Novo Goražde, gdje su se susreli sa načelnicom Milom Petković i njenim saradnicima. Sastanku je također prisustvovao i predsjedavajući Skupštine Opštine Novo Goražde Ibrahim Drljević.

Ova radna posjeta organizovana je sa ciljem razgovora o zajedničkoj saradnji dvije općine na projektima koji su u fazi realizacije, ali i dogovora o budućim aktivnostima. Jedna od tema razgovora bio je i zajednički projekat u kojem Općina Goražde i Opština Novo Goražde učestvuju kao partneri. Riječ je Projektu PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka. U sklopu ovog Projekta do sada je realizovano niz zajedničkih aktivnosti.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj Projekat će angažovati više od 100.000 građana u 30 ciljanih općina koje su od rata podijeljene po etničkim linijama. Projektne aktivnosti uključuju obuku, mirovne kampove, javna govorenja, kulturne događaje, male grantove i lokalne inicijative. Putem dijaloga među grupama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti ka budućnosti i početi da sarađuju na izgradnji zemlje koja se bazira na vrijednostima tolerancije i različitosti.

Jedna od tema sastanka zvaničnika dvije lokalne zajednice bio je još jedan zajednički projekat, a to je izgradnja kolektora otpadnih voda sa prečistačem na lokalitetu Vitkovići-Goražde-Novo Goražde, a koji je naišao i na razumjevanje od strane Ambasade Republike Češke u BiH, odnosno Češke razvojne agencije i koji je u toku implementacije, a razgovarano je i o projektu izgradnje regionalne sanitarne deponije.

U toku sastanka posebna važnost data je na lobiranje za autoput Beograd-Sarajevo preko Goražda.



Govoreći o razlozima današnje posjete načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je kazao: ’’Danas  smo ovdje da novoj Načelnici damo  podršku, da nastavimo saradnju koju smo do sada imali na obostrano zadovoljstvo i dotakli smo se nekoliko tema koje su  vrlo bitne u narednom periodu. To je prije svega pomoć Općine Goražde kada je u pitanju aktivnost civilne zaštite odnosno naše Profesionalne vatrogasne jedinice. Vi znate da mi pokrivamo cijelu regiju od Dobruna do  Kalinovika i da smo i danas jasno rekli da se u svakoj prilici mogu osloniti nas, bilo danju ili noću, uvijek ćemo se odazvati pozivu u pomoć. Također, govorili smo o projektu PRO Budućnost u sklopu kojeg sa Opštinom Novo Goražde realizujemo nekoliko tih vrlo važnih  projekata i ta se saradnja nastavlja, to je svijetli primjer Goražda i Novog Goražda kroz ove projekte koje smo imali. Također želimo u narednom periodu da zajednički  apliciramo kada su u pitanju IPA fondovi sa još jednom od lokalnih zajednica  iz Srbije i Crne Gore. Imamo mi i niz drugih projekata vezanih za sam kolektor Vitkovići-Goražde-Novo Goražde. Mi smo već u jednoj fazi gdje imamo od Češke vlade odobreno preko 2 miliona KM pomoći za ovaj projekat i mi kao lokalne zajednice koji smo glavni nosioci zajedno sa HE Višegrad i Agencijom za vode iz RS-a i Agencijom za vodno područje rijeke Save da se ovaj projekat u narednom periodu mora realizovati. Također, danas smo se dotakli i samog puta koji je aktuelan, Sarajevo - Beograd. Mi jasno želimo da pošaljemo poruku da uputimo dopise svima i u Federaciji i u RS-u i u državi da taj put o kojem se govori svakako treba da bude put koji će proći kroz Goražde. Zaista je Goražde centar regije i slažem se da je potrebno da ide i preko Foče, jer uvezat ćemo mnoge  lokalne zajednice od Istočnog Sarajeva, Istočne Ilidže, Trnovo u Federaciji, Trnovo RS, Kalinovika, Broda, Foče, Trebinje, povezujemo Crnu Goru, Nikšić i Podgoricu , Goražde, Novo Goražde, Čajniče i  Ustipraču. Veliki su razlozi da ovaj put prođe ovim područjem. ‘’Na ovom sastanku otvorili smo niz raznih tema koji su značajni kako za građane Opštine Novo Goražde tako i za građane Opštine Goražde kazala je načelnica Opštine Novo Goražde Mila Petković: ‘’Ovo je prva zvanična posjeta načelnika Opštine  Goražde našoj Opštini.



Na ovom sastanku otvorili smo niz raznih tema koji su značajni kako za građane Opštine Novo Goražde tako i za građane Opštine Goražde. Mi želimo da gradimo dobre odnose sa svim lokalnim zajednicama, kako sa zajednicama u našem okruženju, tako i šire koje,  mogu da utiču na naš razvoj i na naš poslovni ambijent, kroz razne primjere dobre poslovne prakse i kroz riješavanje problema i  poteškoća sa kojima se susreću sve lokalne zajednice,  a sve u cilju unaprijeđenja života građana naših općina. S obzirom da smo mi mala opština pomoć bilo koga nam  puno znači. Ta deponija smeća bila bi značajna i za građane naše opštine, a što se tiče brze ceste dogovorili smo da napravimo jedan zajednički dopis prema svim relevantnim  institucijama sa prijedlogom da ta trasa ide kroz naše  lokalne zajednice.’’


gorazde.ba

Stranice