Izetbegović nije ispunio obećanje: Ministar u Goraždu kojem je dokazan kriminal i dalje na funkciji - Goražde PRESS

Breaking

13. 02. 2017.

Izetbegović nije ispunio obećanje: Ministar u Goraždu kojem je dokazan kriminal i dalje na funkciji

Iako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović obećao da će odstraniti svakog pojedinca iz stranke kojem se dokaže "da je uradio bilo šta nepošteno", SDA još uvijek nije pokrenula smjenu ministra finansija BPK Goražde Nudžeima Džihanića koji je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca zbog falsifikovanja diplome.

"Svako za koga se utvrdi da je bilo šta nepošteno radio taj će biti odstranjen ili ću ja otići. Ako ne mogu da odstranim nepoštenog čovjeka neću više biti predsjednik stranke. Za onoga za koga se dokaže da priča o općem interesu, a završava za sebe ja ću ga odstraniti. Što se dokaže ja ću prihvatiti. Neću na bazi sumnje", rekao je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH krajem januaru u intervjuu za Face televiziju.

Ubrzo nakon toga, ministar finansija BPK Goražde Nudžeim Džihanić (SDA) priznao je falsifikovanje fakultetske diplome zbog čega je osuđen je na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca.

Naime, Tužilaštvo BPK Goražde je nakon anonimne prijave, u novembru 2016. godine podiglo optužnicu protiv aktuelnog ministra finansija u Vladi BPK Goražde zbog krivotvorenja isprave, u konkretnom slučaju diplome Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.


Džihanić nije diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, čiji je bio redovni student već se na lični zahtjev ispisao u januaru 2015. godine. U presudi stoji da je 17. oktobra 2010. godine sa lažnom diplomom ovog fakulteta zasnovao radni odnos u JP "Bosansko-podrinjske šume" d.o.o. Goražde.

Na prvom ročištu u decembru 2016. godine on se izjasnio da nije kriv da bi na glavnom pretresu u januaru 2017. godine Tužilaštvu ponudio sporazum o priznanju krivice.

Ovim povodom kontaktirali smo Centralu SDA iz koje su nam kazali da pitanje o smjeni ministra finansija uputimo Odboru SDA u BPK. Tim povodom pokušali smo stupiti i u kontakt sa predsjednikom SDA u BPK Mustafom Kurtovićem, ali bezuspješno.


Klix.ba

Stranice