Održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 1. marta - Dana Nezavisnosti BiH - Goražde PRESS

Breaking

13. 02. 2017.

Održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 1. marta - Dana Nezavisnosti BiH

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se na Referendumu opredijelili za nezavisnost naše države. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Toga dana, 1992. godine, 64 % građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje ''Da li ste za to da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda?"

Organizacioni odbor za obilježavanje 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održao svoj prvi sastanak.

Članovi Odbora, među kojima su u ime Općine Goražde prisutni bili načelnik dr.sci. Muhamed Ramović i njegov pomoćnik Sanid Zirak, predvođeni premijerom Emirom Okovićem, razmatrali su okvirni plan i  program obilježavanja ovog datuma, te dali prijedloge za njegov što kvalitetniji sadržaj.

Ovaj važan datum kako za Bosnu i Hercegovinu, a tako i za naš grad Goražde bit će obillježen nizom prigodnih aktivnosti.

Pored tradicionalne svečane akademije, centralna svečanost, kako je istaknuto, biće ozvaničenje završetka projekta rekonstrukcije i sanacije SSS ''Džemal Bijedić'' i otvaranje novoizgrađene zgrade mjesne zajednice Bogušići.

Također, u okviru obilježavanja 1. marta u školama će biti organizovan historijski čas, te likovna i literarna takmičenja o ovoj temi, kao i turniri u različitim sportovima, kako za osnovne tako i za srednje škole.

Konačan program i finansijski plan obilježavanja Dana nezavisnosti BiH utvrdiće se na narednom sastanku koji je zakazan za početak naredne sedmice.


gorazde.ba

Stranice