U Goraždu promovisana izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu - Goražde PRESS

Breaking

01. 02. 2017.

U Goraždu promovisana izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

U okviru projekta Promocija izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, s ciljem predstavljanja djelatnosti Instituta u što većem broju bosanskohercegovačkih gradova, te otvaranja prema svima koji se bave jezikom u Bosni i Hercegovini i regionu, Institut za jezik, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i goraždanskim Centrom za kulturu, organizovano je promociju svojih izdanja.

Promovisani su Zbornik radova sa drugog simpozija o bosanskom jeziku – Istraživanje, normiranje i učenje bosanskog jezika – dosadašnji rezultati, potrebe i perspektive, Riječnik bosanskog jezika, Pravopisni priručnik bosanskog/hrvatskog/ srpskog jezika sa osnovama gramatike, knjiga Jezik u Bosni i Hercegovini, časopis Književni jezik i knjiga Bibliografija izdanja Instituta za jezik.

Promotori su bili dr.sci Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik, dr. sci Jasmin Hodžić, mr.sci Zenaida Karavdić i književnik i publicista Hadžem Hajdarević.
Bila je ovo po mnogo čemu jedinstvena promocija u posljednjih nekoliko godina u Goraždu, a prije svega zbog vrijednosti publikacija koje su predstavljene, sa stanovišta upućivanja javnosti na značaj jezika u Bosni i Hercegovini i posebno bosanskog jezika.

Raduje svakako i činjenica da je promocija izdanja Instituta za jezik izazvala veliku pažnju, pa je mala sala Centra za kulturu bila ispunjena poklonicama pisane riječi a osobito poštovaocima bosanskog jezika koji su imali priliku da se upoznaju sa knjigama koje su vrijedne svake pažnje i koje svakako treba i čitati i imati u bibliotekama.

Zato je veoma važno da je Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, za predstavljanje svojih izdanja odabrao i Goražde, jer će, uz ostale posjetioce, brojnim učenicima goraždanskih škola koji su pratili promociju, priča o jeziku i značaju čuvanja vlastitog jezika, sigurno ostati u trajnom sjećanju. Kao i rečenica koju je kao neku vrstu iznimno važne poruke odaslao književnik Hadžem Hajdarević : „ Jezik je osnovno mjerilo čovjekove slobode“!
Inače, Institut za jezik osnovan je Zakonom o Institutu za jezik 1972.

Misija Instituta je razvoj i širenje jezičke kulture, sistemsko naučno istraživanje i razvoj jezika i jezičkih formi na načelima naučne izvrsnosti, kao i objavljivanje rezultata rada uz stalnu edukaciju kadrova za potrebe nauke. U okviru toga prioritet su naučna, fundamentalna aplikativna i razvojna istraživanja predstandardnog i književnog jezika (kao i organskih idioma), proučavanje jezika i jezičkih izraza u Bosni i Hercegovini, historije jezika i narodnih govora, pri čemu se koriste i uvažavaju svjetski lingvistički kriteriji.

Institut je i pored poteškoća i prije i nakon rata već ostvarivao saradnju s regionalnim i evropskim institutima i univerzitetima pa je tako ostvario učešće u dva velika projekta EU u saradnji s Univerzitetom iz Osla, Norveška. U budućnosti se putem učešća u projektima Evropske Unije kao i saradnjom sa institucijama iz Bosne i Hercegovine i svijeta, planira proširiti djelatnost i na edukacionu i obrazovnu sferu, osnivanjem internacionalnog doktorskog studija, seminarima, tribinama, školama jezika za strance, osavremenjivanjem samog procesa rada u Institutu, te jačanjem naučnoistraživačkog kadra. Priključenjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, učešćem Instituta u projektima Evropske unije, u odnosu na međunarodne, regionalne i državne potrebe očekuje se da se vizija u skorije vrijeme i ostvari.


Novina Glas Goražda

Stranice