Goražde: Kladionicama po 5.000 KM poreza na svaki računar - Goražde PRESS

Breaking

20. 03. 2017.

Goražde: Kladionicama po 5.000 KM poreza na svaki računar

Domaće kladionice na udaru i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Izmjenama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon, Skupština BPK Goražde je na popis imovine za koju vlasnik ili korisnik mora platiti godišnji porez uvrstila je i osobne računare koji se koriste na uplatnim mjestima, a na temelju toga Porezna ispostava Goražde kladionicama je razrezala porez na imovinu.

Porezna ispostava Goražde je odredila da moramo platiti po 5.000 KM poreza za svaki računar koji imamo na uplatnom mjestu. Mi na uplatnim mjestima imamo po dva računara, što znači da godišnje za njih moramo platiti 10.000 KM. A kako uz to moramo platiti i komunalnu taksu od 3.600 KM, to znači da po svakom uplatnom mjestu godišnje moramo platiti 13.600 KM - kažu iz kladionice PREMIER WORLD SPORT.

- Jedan kompjuter na uplatnom mjestu vrijedi otprilike 700 KM, a mi za njega već prve godine moramo platiti 5.000 KM poreza na imovinu, ili 714 posto više od njegove vrijednosti. U drugoj godini, uzmemo li u obzir amortizaciju koju propisuje Zakon o porezu na dobit, taj kompjuter vrijedi 33,33 posto manje, a mi opet na njega plaćamo 5.000 KM poreza na imovinu, odnosno 1.072 posto više od njegove vrijednosti. U trećoj godini kompjuter vrijedi 66,66 posto manje, a mi opet moramo platiti 5.000 KM poreza na imovinu, ili 2.143 posto više od njegove stvarne vrijednosti - ističu iz PREMIER WORLD SPORT-a.

Naglašavaju kako su ovo samo još jedni u nizu dokaza o kršenju zakonodavnog poretka i Ustava u Federaciji BiH.

- Zakonom o igrama na sreću prikupljanje i raspoređivanje prihoda od igara na sreću stavljeno je isključivo u nadležnost Federacije BiH, a ne u nadležnost općina i kantona. Međutim, BPK Goražde se stavlja iznad Federacije BiH te određuje da su osobni računari u poslovnicama imovina te određuje enormne poreze na tu imovinu, iako smo već pri samoj kupovini kompjutera za njega platili PDV te iako smo sukladno Zakonu o igrama na sreću za svako uplatno mjesto već platili naknadu, što znači da ovdje imamo evidentan primjer dvostrukog, odnosno višestrukog oporezivanja, koje je zabranjeno - pojašnjavaju iz društva PREMIER WORLD SPORT, naglašavajući kako se “ove mjere odnose samo na kladionice, a ne i na ostale djelatnosti i gospodarske subjekte, što predstavlja kršenje Ustavom zagarantiranog prava na jednakost pred zakonom”.

- Ovo je samo nastavak organiziranih i kontinuiranih napada na domaće kladionice u FBiH, s ciljem potpunog uništenja i zatvaranja ove legalne djelatnosti. Borit ćemo se svim dostupnim pravnim sredstvima protiv ovakvih oblika terora te braniti svoje Ustavom garantirano pravo na rad i obavljanje djelatnosti - zaključuju iz PREMIER WORLD SPORT-a.

Na spornu prijavu Porezne ispostave Goražde društvo PREMIER WORLD SPORT izjavilo je Žalbu s prijedlogom da se obustavi postupak, prenosi NAP.


Patria

Stranice