Počeli radovi na rekonstrukciji putnog pravca Mravinjac - Berič - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

16. 03. 2017.

Počeli radovi na rekonstrukciji putnog pravca Mravinjac - Berič - FOTO

Radosna vijest za sve građane koji koriste putni pravac Mravinjac-Berič. Naime, ovih dana počeli su zvanično radovi na rekonstrukciji putnog pravca. Radove izvodi firma OKAC, a projekat se realizuje putem kreditnih sredstava koje je Općini Goražde odobrio Saudijski fond za razvoj. Tim povodom načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima posjetio je danas mjesto izvođenja radova.

Općina Goražde provela je neophodnu procedure i sada smo ovdje kao servis naglasio je u izjavi za medije načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović – ''Pa da evo radovi su počeli. Imali smo malo kašnjenja, trebali smo početi u oktobru, iz razloga što smo kasnili sa odabirom nadzora, jer smo imali određene žalbe. Sve smo to završili do Nove godine i onda se čekalo povoljno vrijeme, zbog hladnog vremena. Međutim, 6. marta su firme zvanično uvedene u posao i uskoro se radi put Osanica-Ilovača. Znači imaju obavezu da u narednih 6 mjeseci urade put. Put je širine 5 metara, po svim propisima i standardima. Košta oko 3,5  miliona KM, s tim što će se PDV vratiti Općini Goražde i kreditira se putem Saudijskog fonda, kao što je već poznato. Direktno će se plaćati putem Ministarstva finansija države BiH. Tako da je Općina ovdje samo kao servis. Nadzor je tu prisutan, sa njima smo također potpisali ugovor i oni moraju biti svaki dan na terenu. Opet sa druge strane i mi svoje inžinjere šaljemo da prate kvalitet radova. Radovi idu planiranom dinamikom. Ovo što rade, zaista smo zadovoljni. Radi se po propisu. Hvala svim građanima koji su dali zemljište besplatno, jer znate i prije rata se nikada nije izvršila eksproprijacija, tako da su se mnogi odrekli bez naknada. Imamo druge porodice koji to još nisu učinili, pa ih ovim putem pozivamo da potpišu saglasnost. To je veliki hajr. Općinsko vijeće je donijelo odluku, eksproprijacija ide, u konačnici se može nešto platiti, ali to su neznatna sredstva. Dakle za 6 mjeseci očekujemo konačan završetak radova.



Kada je u pitanju projekat izgradnje mosta u Vitkovićima također firma je uvedena u radove, ali oni izučavaju projekat. I oni bi trebali početi sa radovima naredne sedmice. Oni imaju obavezu godinu dana da završe most u Vitkovićima i s te strane nemamo problema, kao i što ide i projekat rekonstrukcije vodovodne mreže,  četiri firme u Goraždu  će početi sa vodovodnom mrežom i rok je njima 3 mjeseca, ali i oni su čekali da se popravi vrijeme. Svi nam projekti idu kada je u pitanju kredit u iznosu 6 mliona dolara.''



Kada je riječ o samom kreditu podsjetimo da je Općina Goražde, odnosno Općinsko vijeće donijelo odluku o kreditnom zaduženju za implementaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, a aktivnosti na traženju najpovoljnijeg kredita poduzeo je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović. U toku pomenutih aktivnosti Općina Goražde, uz pomoć Ministarstva finansija i trezora BiH organizovala je susret sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, te zatražila odobravanje kredita u iznosu od 6 000 000 američkih dolara, jer je riječ o najpovoljnijim kreditnim sredstvima, nakon čega je provedena neophodna procedura. Ono što također treba istaći jeste činjenica da je naša Općina jedna od samo nekoliko općina u Bosni i Hercegovini koja je uopće dobila mogućnost da predstavi svoje projekte i na taj način zatraži asistenciju ovoga Fonda. Kao što je poznato sredstva će biti usmjerena u realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, a razdoblje trajanja pomenutog kredita je dvdeset i pet godina, uključujući grace period i minimalnu kamatnu stopu.



Općina Goražde

Stranice