Profesionalna vatrogasna jedinica Goražde jedna od najsposobnijih u regiji - Goražde PRESS

Breaking

22. 03. 2017.

Profesionalna vatrogasna jedinica Goražde jedna od najsposobnijih u regiji

Profesionalna vatrogasna jedinica Goražde posljednjih godina bilježi izvanredne rezultate na terenu.

Goraždanski vatrogasci kojih ima ukupno 15 mobilni su 24. sata i spremni na izvršenje svog zadatka.

Njihova visoka obučenost i spremnost pokazuje se tokom izvršenja njihovih zadataka, ali i tokom izvođenja tematsko-pokazne vježbe za Dan Općine Goražde.

Osim što odgovore svojim zadacima u slučaju požaru jedinica od 15 članova spremna je da odgovori na sve vrste zadataka. Vatrogasci su pružali neizmjernu pomoć tokom poplava, sniježnih nanosa, ali i poplava i klizišta koja su pogodila Bosnu i Hercegovinu. Spremno su reagovali te neizmjerno pomagali građanima Maglaja i ostalim gradovima pogođenim katastrofalnim polavama 2014. godine.

Profesionalna vatrogasna jedinica Goražde 24. sata dostupna je da odgovori pozivima iz susjednih Općina Foča, Čajniće, Višegrad, Rudo, Novo Goražde.

Osim toga spremni su da reaguju u slučaju saobraćajnih nezgoda te za samo par minuta stignu na lice mjesta pruže prvu pomoć i izvuku povrijeđene iz vozila.

Goraždanski vatrogasci stalno su na raspolaganju društvenoj zajednici, da li da se radi izvršenju zadataka tokom vanrednih situacija ili akcijama čišćenja grada ova jedinica koja je u sastavu Civilne zaštite Općine Goražde konstantno bilježi svoj visok angažman i požrtvovanost na terenu.

Vatrogasna jedinica Goražde od vozila posjeduje  Kombinovano vozilo (voda-pjena-prah), automehaničarske ljestve (DL- 30), autocisterna (kapaciteta 11 000 litara) - 2 komada, terensko vozilo Lada NIVA, Komandno vozilo, kombi vozilo sa odgovarajućom opremom za pružanje usluga prilikom tehničkih intervencija.

2015. godine Profesionalna vatrogasna jedinica Goražde je od kolega iz Cazina dobila vrijednu intervencijsku opremu koja je donirana od Međunarodne vatrogasne asocijacije IFRA.

Dopremljena su 22 seta opreme koja se sastoje od  intervencijska jakne, intervencijskih hlača, intervencijskih čizama, vatrogasnog šljema, potkapa, zaštitnih rukavica.

Općina Goražde u čijoj se nadležnosti i nalazi ova jedinica u skorije vrijeme ima u planu nabavku novog vatrogasnog vozila.

Komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde Mustafa Geca nedavno je od strane Federalne uprave Civilne zaštite nagrađen i "Zlatnom značkom" za svoj dugogodišnji rad i angažman u ovoj jedinici.


Goražde PRESS

Stranice