SDA iz vlasti BPK izbacuje Savez za bolju budućnost BiH, a vraća Radeljaševu stranku - Goražde PRESS

Breaking

31. 03. 2017.

SDA iz vlasti BPK izbacuje Savez za bolju budućnost BiH, a vraća Radeljaševu stranku

Grupa poslanika inicirala je vanredno zasjedanje Skupštine BPK Goražde, koje je zakazano za danas u 16 sati.

Jedina tačka dnevnog reda je sporazum o novoj parlamentarnoj većini, što je za "Avaz" potvrdila predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

Nezvanično saznajemo da je sporazumom o novoj većini planirano razrješenje ministara iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Tim povodom, neki smatraju da je ovo osveta SDA zbog toga što se SBB suprotstavio da se "Sarajevo-osiguranje", koje na žiro računima ima 14 miliona KM, proda za samo osam miliona KM. Također, s obzirom na to da SDA, suprotno koalicionom dogovoru nikad nije uključila SBB u Vladu HNK i SBK, gdje stranka Bakira Izetbegovića ima većinu s HDZ-om, ovo će biti treća kantonalna vlada u FBiH u kojoj uopće nema SBB-a.

Zanimljivo je da u novu parlamentarnu većinu, koju planira SDA, prema dosadašnjim informacijama, nisu htjeli da uđu relevantne stranke, kao što su SDP ili DF, već se radi o grupi pojedinaca ili "preletača". Prema nezvaničnim informacijama, među onima koji će ući u novi vlast jeste i Stranka za bolje Goražde, čiji je šef Esed Radeljaš, koji se trenutno nalazi u sarajevskom pritvoru zbog zloupotrebe položaja te malverzacija prilikom prodaje nekretnina. Inače, Radeljaš je prije ulaska SBB-a u vlast bio ministar privrede u Vladi BPK, uz aminovanje SDA.

Poslanik Saveza za bolju budućnost u Skupštini BPK i delegat u Domu naroda FBiH Sanel Mušović, potrvrdio nam je da SDA želi napraviti novu parlamentarnu većinu, i to kako kaže s ljudima bez ozbiljne političke opcije.

- Mi smatramo da ovo nije ništa drugo nego čin provođenja jedne naređene osvete, a koja se najbrže i najlakše  u ovom kantonu sprovesti nad SBB-om koji je stao na put sumnjivoj privatizaciji "Sarajevo-osiguranja". Mi smo svakako na poziv SDA prije godinu dana ušli u vlasti kako bi stabilizirali političku situaciji, tako da nismo opterećeni izalaskom - kazao Mušović.

On podsjeća da SBB svakako nije zastupljen u vladama dva kantona.

- Nama preostaje da SDA i njenim individualnim partnerima poželimo sreću u daljem radu. Naglašavam da smo bili spremni biti odgovorni partneri ali nikako pratioci politike SDA - istao je Mušović.

Poslanik SBB dalje navodi kako s obzirom na ranije iskustva s ovakvim parlamentarnim većinama građani nemogu očekivati da će se nešto ozbiljnije moći napraviti za dobrobit zajednice.


Avaz

Stranice