VANREDNO ZASJEDANJE SKUPŠTINE Smijenjena trojica ministara u Vladi BPK - Goražde PRESS

Breaking

31. 03. 2017.

VANREDNO ZASJEDANJE SKUPŠTINE Smijenjena trojica ministara u Vladi BPK

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goraže većinom glasova nove skupštinske većine smjenjeni su ministri SBB-a, ministar privrede Meho Mašala, ministar za boračka pitanja Šemso Muslić i ministar zdravstva, socijalne politike i izbjeglih i raseljenih lica Damir Dučić.
Većinom glasova sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde smjenjen je Muamer Omanović također iz SBB-a, a na njegovo mjesto je imenovan Edim Fejzić, poslanik Stranke dijaspore.

Razrješenje ministara i zamjenika predsjedavajuće iz reda SBB-a bile su i jedini razlog zbog kojeg je, na zahtjev deset poslanika, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća sazvala vanrednu sjednicu, a još kod izglasavanja dnevnog reda pokazalo se da novu parlamentranu većinu čini 15 poslanika SDA, SzBIH, Stranke dijaspore, Liberalne stranke, Novog pokreta, Stranke za bolje Goražde te dvojica bivših poslanika BPS-a.

Oštre kritike zbog načina sazivanja sjednice uputili su poslanici opozicije.
Suad Došlo, predsjednik Kluba poslanika SDP-a sjednicu je nazvao "cirkusom" tražeći da se na dnevnom redu nađe i odluka o razrješenju ministra finansija.

"Mislio sam da će se predsjedavajuća udostojiti da obrazloži razlog sazivanja ovog cirkusa prije sat i po vremena. Nedostaje bar jedna odluka premijera, a to je razrješenje bar ministra finansija koji je presuđen za krivično djelo. Predlažem premijeru da to kandiduje na dnevni red jer ću ga smatrati kao nekoga ko podržava kriminal. Ako na dnevni red uvrstite odluku o smjeni zamjenika predsjedavajućeg to je onda protivustavno jer Klub hrvatskog naroda treba donijeti odluku", kazao je Došlo za skupštinskom govornicom.

Kritike zbog sazivanja sjednice uputila je i Edita Velić, poslanica DF-a.

"Je li predložen budžet na dnevni red? Imali ste više od tri mjeseca da pripremite budžet a mi to danas ne vidimo. Mi od danas ostajemo bez finansiranja, to je vama nevažno, važne su vam fotelje i vlast", kazala je Velić, dodajući da razlozi zakazivanja sjednice ne zaslužuju hitnost.

"Ovakva hitnost je ako je zemljotres ili bilo kakva prirodna katastrofa", kazala je Velić, dodajući da je premijer trebao predložiti bar još dvije ili tri ostavke.

Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde bila je kategorična te obrazložila da je materijal o sazivanju sjednice blagovremeno dostavljen poslanicima.

"Sve što je danas proslijeđeno na adresu predsjedavajuće je uvršteno na dnevni red", kazala je Obuća.

Sanel Mušović, poslanik SBB-a u kantonalnoj skupštini za govornicom je istakao da je očit scenarij vanredne sjednice te kao razloge prekida koalicije na ovom nivou naveo, između ostalih "osvetu" SDA za SBB-ovo protivljenje privatizaciji Sarajevo osiguranja.

"Prije godinu dana SBB je na poziv SDA ušao u vlast da bi stabilizirao političku situaciju u ovom kantonu. Tokom svog rada trudili smo se da budemo odgovorni koalicioni partneri ali se od nas očekivalo da budemo koalicioni pratioci. Očito nismo bili upsješni pratioci", poručio je Mušović.

Salko Obhodđaš, poslanik A-SDA kazao je da je krajnje vrijeme da prestane praksa zakazivanja vanrednih sjednica na kojima se razrješavaju ministri.

"To ste mogli uraditi i na redovnoj sjednici. Upozoravam vas predsjedavajuća da činite krivično djelo i svi koji vam žele podnijeti krivičnu prijavu imaju puno pravo. Na kraju krajeva zašto se igrate sa ova tri čovjeka koje ćete pomnožiti s nulom? Nije fer ni prema građanima, treba li nam vlada kojoj će trebati šest mjeseci da se uvedu u posao novi ministri. Premijeru vama treba odati orden kako kontrolišete uopšte sve ove tokove. Nek je Bog na pomoći građanima ovog kantona", poručio je Salko Obhođaš sa skupštinske govornice.

"Meni se pokušava imputirati zloputreba ovlasti i ovlašetanja. Predsjedavajuća na osnovu zahtjeva poslanika saziva da li redovne ili vanredne sjednice i daje na glasanje dnevni red a Skupština odlučuje. Neumjesno je govoriti nekome da će protiv njega biti podnešena krivična prijava. Ukoliko postoje elementi za to, ja ću svakog ohrabriti da to učini", poručila je između ostalog predsjedavajuća Obuća.

Nova sjednica skupštine mogla bi biti zakazana već naredne sedmice, a očekuje se imenovanje novih ministara i usvajanje budžeta.


Goražde PRESS/Klix.ba

Stranice