Zavičajni muzej Goražde primljen u Balkansku mrežu muzeja - Goražde PRESS

Breaking

24. 03. 2017.

Zavičajni muzej Goražde primljen u Balkansku mrežu muzeja

Lijepa vijest stigla je u Goražde iz asocijacije muzeja Balkana. Zavičajni Muzej Goražde koji djeluje u Centra za kulturu primljen je u Balkansku Mrežu Muzeja ( BMN)!

Balkanska Mreža Muzeja je neformalna platforma za razmjenu, dijalog i promociju muzeja na zapadnom Balkanu. Funkcioniše putem internet platforme na kojoj članice mogu razmjenjivati informacije. CHwB trenutno facilitira BMN, a oformljena je od strane 11 muzeja, nakon veoma uspješne simultane izložbe „1+1, Život i Ljubav“ koja je održana 2011.godine. Mreža je porasla u svom obimu 2013.godine, i konstantno raste.

-Ovim činom Muzej je postao dio velike porodice muzeja šire regije Balkana. Uzimajući u obzir da je Zavičajni Muzej Goražde novoosnovana institucija uveliko će iskustva drugih muzeja i muzejskih radnika doprinijeti širenju i usvajanju novih znanja muzejske djelatnosti – kaže ovim povodom Adi Džemidžić, arheolog, rukovodilac Zavičajnog muzeja.

Inače, jučanje muzeja, kao i profesionalaca u oblasti muzeologije i baštine na Balkanu realzuje se kroz izgradnju kapaciteta. Muzeji su cijenjeni i koriste se kao resurs i važan akter u društvu. BMN je jaka platforma za saradnju i zajedničko zagovaranje za muzeje kao institucije i ljude koji rade u njima.


Glas Goražda

Stranice