Lokalitet Kazagići-8 uskoro bi trebao biti očišćen od minsko- eksplozivnih sredstava - Goražde PRESS

Breaking

04. 04. 2017.

Lokalitet Kazagići-8 uskoro bi trebao biti očišćen od minsko- eksplozivnih sredstava

Povodom 4.aprila- Međunarodnog dana borbe protiv mina, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Ramo Živojević posjetio je lokalitet Kazagića na kojem iskusni demineri iz deminerskog  tima Federalne uprave civilne zaštite vrše čišćenje od  minsko- eksplozivnih sredstava.

Radi se o površini od 99.340 metara kvadratnih koja bi uskoro trebala biti očišćena i u narednih nekoliko dana predata krajnjem korisniku. Poslije ovog zadatka ide slijedeći sa liste prioriteta koje su predložile općine.

„Predmetna lokacija bila je metoda rada tehničkog izviđanja.  Nađen je određen broj protivpješadijskih mina i par komada NUS-a.  Pored teških uslova rada zbog terena koji je zarastao, činjenica je i da nemamo dovoljan broj deminera što je usporilo rad na ovom zadatku koji je već odavno trebao biti završen. Poslje ovog zadatka ide slijedeći sa liste prioriteta koji su općine dostavile Kantonalnoj upravi civilne zaštite. Radi se o tri do četiri prioriteta, od kojih je Federalna uprava uzela određene lokacije koje će obrađivati. Naredni zadatak ide na prijedlog općine Goražde u MZ Ilovača“-kazao je vođa Tima za deminiranje Zijad Imamović.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Rama Živojevića, ovaj tim u proteklih dvadeset godina dao je izuzetan doprinos u deminiranju našeg područja.

„Nekad je to bilo i do 100.000 metara kvadratnih godišnje na našem području da se očisti. Očekujemo da će se kao i prethodnih godina uključiti humanitarne organizacije i strane ambasade i da će se neki drugi projekti realizovati. Svakako, ovaj tim predstavlja oslonac na području našeg kantona jer se radi se o iskusnim ljudima i zahvaljujući tome nismo zabilježili nikakve incidente i nije bilo ljudskih nesreća na radilištima koja su oni radili“- istaknuo  je ovom prilikom direktor Živojević.



Federalna uprava civilne zaštite pridružila se kampanji koja se povodom ovog dana organizuje pod nazivom „Zajedno protiv mina“ te organizovala niz aktivnosti vezano za poznavanje o minama, u kojim su učestvovali  Tim za deminiranje i  Tim za uništavanje eksplozivnih sredstava iz Goražda.

U posljednje vrijeme na području Bosansko-podrinjskog kantona zabilježen je i veliki broj požara. Vatrogasci na terenu suočavaju se sa problemom prilaska miniranim područjima kao što je to bilo za dane vikenda kada je izbio požar na lokalitetima  u MZ Zupčići i Grebak.

U Operativnom centru civilne zaštite zabilježeno je preko pedeset različitih požara, od toga 45 na otvorenom području.

„Ovo je rekordno proljeće po broju požara. To je posljedica relativno ranog i suhog proljeća i obično u ovakvim meteorološkim uslovima imamo puno problema. Nažalost, građani su nesavjesni i ne vodi se računa o kontrolisanim paljevinama i 99 posto uzrok  svih ovih požara je ljudski faktor. Uglavnom, postoji taj pristup u smilu obavještenosti, informisanosti vatrogasnih snaga , tako da se ne rizikuje sa ljudima „ -kazao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Ramo Živojević, koji je ovom prilikom uputio i apel građanima.

„Ja bih ovom prilikom apelovao na građane da se suzdrže od nekontrolisanih paljevina, jer to može izazvati različite štete i posljedice sve do onih najgorih, a to su  smrtne posljedice. Isto tako, u povodu ovog Međunarodnog dana borbe protiv mina htio bih apelovati na građane da poštuju znakove minske opasnosti i da sebe nepotrebno ne dovode u opasnost. Takođe, molio bih građane da sve slučajeve neeksplodiranih ubojnih sredstava prijave Civilnoj zaštiti ili policiji.  Samo u prva prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je oko 14 prijava i intervencija uklanjanja ubojnih sredstava“- riječi su direktora Živojevića.



Vlada BPK

Stranice