U Goraždu obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH - Goražde PRESS

Breaking

06. 04. 2017.

U Goraždu obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Udruženja veterana policije 1991 – 1995. godina i sindikata Policije MUP-a BPK-a Goražde,  u Goraždu je  danas obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja počeo je prijemom za porodice poginulih pripadnika policije, da bi se nastavio polaganjem cvijeća na spomen obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'', zatim na Centralnom šehidskom mezarju u Kolijevkama, Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. godine, te na spomen  obilježju koje je izgrađeno u znak sjećanja na 61 poginulog pripadnika MUP-a CSB Goražde koji su dali živote za odbranu BiH.



Centralni dio obilježavanja bila je Sjednica posvećena Danu sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH koja je održana u Velikoj sali Centra za kulturu, na kojoj su o doprinosu pripadnika policije u odbrani ovog područja u periodu 1992 – 1995. godina govorili ministar za unutrašnje poslove BPK-a Nijaz Musić, predstavnik Udruženja veterana policije 1991 – 1995. godina Mesud Kumro, zamjenik predsjedavajuće Skupštine BPK-a Edim Fejzić, a prisutnima se obratio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je prilikom obraćanja ukazao na doprinos pripadnika MUP-a CSB Goražde koji su dali živote za odbranu Goražda i BiH.



06. april, Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH, uvršten je u Kalendar obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti, a to je Dan kada je u izvršavanju svojih poslova i zadataka poginuo prvi policijski službenik. U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992 – 1995. godina 61 pripadnik policije dao je svoj život za odbranu našeg grada i naše države.



Goražde PRESS/Općina Goražde

Stranice