Vrijedan projekat realizuje se u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

20. 06. 2019.

Vrijedan projekat realizuje se u Goraždu


U Goraždu se ovih dana realizuje vrijedan projekat koji ima veoma značajan doprinos u zaštiti od poplava na rijeci Drini. Riječ je o izgradnji obalautvrda, a projekat je vrijedan 10 miliona maraka.

Grad Goražde su danas posjetili predstavnici Svjetske banke i Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kako bi posjetili teren na kojem se izvode radovi i kako bi se uvjerili u dinamiku izvođenja samih radova.

Alojz Dunđer, šef Jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva istakao je u izjavi za medije da je zadovoljan dinamikom radova: ''Mi smo danas u posjeti Gradu Goraždu sa razlogom da vidimo kako napreduju radovi i sama investicija koja se odnosi na uređenje obaloutvrda lijeve i desne strane rijeke Drine nizvodno od mosta u Gradu Goraždu do entitetske granice. Ovo je  jedna redovna misija Svjetske banke koja se dva puta godišnje održava i došli smo na teren da vidimo kakav je napredak radova, kakvi su izazovi sa kojima se susreću izvođači radova i nadzor i da pokušamo riješiti ta otvorena pitanja. Sama investicija je zamišljena da se provede u toku ove kalendarske godine. Ona podrazumjeva izgradnju obaloutvrda u cilju zaštite od poplava i u ukupnoj dužini 4 Km, 2 km na lijevoj i 2 km na desnoj strani. Zadovoljni smo radovima, malo je bio usporen početak radova zbog vremenskih prilika koji su bili u proteklih mjesec i po dana, ali ja vjerujem da će nas sad vrijeme poslužiti i da ćemo u narednom periodu taj zaostatak radova nadoknaditi''.

Radovi na ovom projektu teku svojim tokom, i nema nikakvih zastoja. Veliki dio posla u pripremnim radovima na terenu je odrađen. Grad Goražde je zatražio dodatnih 20. 20. 000 000,00 KM od mosta Žrtvaga genocida u Drebrenici do centralnog mosta, te od Bačaka prema Vitkovićima što je dovoljna cifra da se ovaj projekat i u cijelokupnom smislu na terenu realizuje.



Goražde PRESS

Stranice