U Goraždu počeo Internacionalni festival prijateljstva - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

02. 08. 2019.

U Goraždu počeo Internacionalni festival prijateljstva - FOTO


Nekoliko hiljada građana Goražda pratilo je večeras svečano otvaranje internacionalnog festivala prijateljstva koji se u ovom gradu održava već 22 godine.

Festival je počeo šetnjom ulicama grada, a kolonu su predvodili učenici generacija osnovnih i srednjih škola koji su nosili festivalsku zastavu do platoa gradske dvorane praćeni Duhačkim orkestrom iz Travnika i mažoretkinjama iz Kiseljaka. Vrhunac večeri bio je sam čin otvaranja festivala, podizanje festivalske zastave uz zvuke himne festivala i veliki vatromet.

Festival su otvorenim proglasili gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i načelnik općine Gaziemir Halil Arda u društvu sa poznatim glumcem Tarikom Filipovićem koji je goraždanskoj publici poklonio predstavu "Ćiro".

Ceremoniju svečanog otvaranja uljepšali su nastupi mališana iz goraždanskih vrtića SOS "Kinderdorf" i "Sunce", te nastupi Iman Bajrović, pobjednice dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja", Mirsada Turulje, mladog umjetnika koji je odsvirao kompoziciju na harmonici, a poruke u ime mladih Goražda uputio je Hamza Omerbašić, učenik generacije MSŠ"Enver Pozderović".

On je poželio dobrodošlicu i lijep provod u gradu na Drini gostima iz nekoliko zemalja Evrope i svijeta.

Prvog festivalskog dana priređena je i tradicionalna "Bosansku avlija" sa bogatom trpezom bosanskih jela u kojima su uživali brojni gosti festivala, dok je na platou Centra za kulturu otvoren ljetni sajam knjige, a u gradskoj Art galeriji izložba djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji "Boje prijateljstva" u prošloj godini.

U Centru za kulturu postavljena je i izložba fotografija "Duhovnost kroz umjetničku fotografiju" koja promoviše multikulturalnost i toleranciju, a zanimljiva je i stalna arheološka postavka "Goražde i okolina u prošlosti" u okviru goraždanskog Zavičajnog muzeja.

Posebna čar festivala su ulični zabavljači iz Francuske, grupa La Zazous, dio umjetnika koji su prije 22 godine u grad na Drini i donijeli ideju o festivalu prijateljstva.

U narednih šest dana učestvuju brojni umjetnici iz različitih zemalja svijeta. Programski sadržaji "Festivala prijateljstva - Goražde 2019." bit će realizirani na nekoliko lokacija u gradu. 

U gradu na Drini tokom trajanja festivala bit će održani brojni koncerti, pozorišne predstave, promocije knjiga, izložbe, smotra folklora i drugi događaji. Uz internacionalnu koloniju "Boje prijateljstva" bit će priređen i niz sadržaja za najmlađe, a kruna festivala i ove godine bit će tradicionalni maskenbal.





Klix

Stranice