U Goraždu promovisan roman autora Salima Kurta „Smrt na putu spasa“ - FOTO - Goražde PRESS

Breaking

14. 10. 2016.

U Goraždu promovisan roman autora Salima Kurta „Smrt na putu spasa“ - FOTO

Nakon knjige „ Grebak u zoni sumraka“ pisac Salim Kurt iznjedrio je roman pod znakovitim naslovom „ Smrt na putu spasa“. U ovom djelu Kurt geografski ostaje na istom terenu, posvetivši ga u potpunosti ljudima koji su zauvjek ušli u istoriju braneći od agresije prostore goraždanskog kraja i posebno brojnim znanim i neznanim herojima što su prelazeći „ put spasa“ do Grebka i natrag, donosili hranu za njihove porodice.

Roman „ Smrt na putu spasa“ je dokumentarno štivo koje se čita u dahu, roman – istina u čije je nastajanje, kako je na promociji romama u Goraždu rekao novinar i publicista Fatmir Alispahić, autor uložio ogroman rad, nevjerovatnu energiju i snagu.



Promociji romana u Goraždu prisustvovao je veliki broj posjetilaca, od kojih su većina bili saborci legendarnog Hasana Turčala Brzog, koji je sinonim za Grebak , čovjek koji je na čelu kolona što su koračale prema Grebku bio i vodič i oslonac i ohrabrenje. Ovaj Kurtov roman je priča o Hasanu Turčalu koji je poginuo tokom ove njegove velike ljudske misije.
Salim Kurt je i sam sudionik ratnih zbivanja i dešavanja koja su ispričana u romanu, koji je, kako je rekao na promociji, morao nastati.



"Radio sam ga iz inata, prkosa nas Podrinjaca. Ne prihvatam da zaboravljamo šta se desilo, pa zaboravljamo i Grebak i Hasana Turčala. Što smo sve zapostavili, i historiju i patnju naroda iz Goražda i Foče i Drine. Glavni lik romana je Hasan Turčalo, čovjek koji je prelazio Drinu i dolazio na Grebak. Predvodio hiljade civila na putu po hranu i vraćao. Išao je kroz neprijateljske položaje, zaobilazio stotinu staza. Njegova smrt je zagonetna i ja sam o tome pisao u ovom romanu", ispričao je Kurt.
Autor romana Salim Kurt je rođen u Foči 1963.godine, a osim pisanja bavi se i slikarstvom. 
Kako je rekao na promociji u Goraždu, njegova velika želja je da njegove knjige budu osnova za scenario po kome bi nastao film o Grebku, o „ putu spasa“.


Novina Glas Goražda

Stranice