Dijaspora iz Skandinavije priskočila u pomoć Ćamilu Bukvi u izgradnji kuće - Goražde PRESS

Breaking

17. 12. 2017.

Dijaspora iz Skandinavije priskočila u pomoć Ćamilu Bukvi u izgradnji kuće

Nakon što je portal Klix.ba objavio priču o Ćamilu Bukvi koji je zbog bolesti odlučio živjeti na Jabuci kod Hranjena i šestu godinu dočekao u neuslovnoj šupi, trpeći kiše i mrazeve a sugrađani mu pritekli u pomoć kako bi sagradio novi dom, reagirali su i bh. iseljenici u Skandinaviji.
Na apel Rabije Velić porijeklom iz Goražda, sakupili su nešto novca kako bi Ćamilu život učinili ljepšim bar uz novgodišnje praznike i kako bi Novu godinu dočekao u novom domu koji se gradi.

Snijeg je prekrio Ćamilovu šupu u kojoj je proveo posljednjih šest godina života. Neuslovno je i hladno, ali čist zrak je ono što Ćamilu nedostaje u gradu i zbog čega je odselio jer 30 godina pati od astme.

"Ma kako nije hladno, ovo je treći snijeg kako pada u zadnje tri sedmice. Nekako deveram ali januar je ovdje najgori", kaže nam Ćamil.

Nedaleko od mjesta gdje boravi u izgradnji je i kućica za Ćamila, već je pokrivena ali nedostaje još puno toga da bi to bio pravi dom.

"Ostalo je još dosta posla, nije maltanje završeno, ni pod. Obećali su struju, trebam da uradim atest, gromobran i da se traka postavi. Voda nije urađena, izgleda da je neću moći osposobiti", kaže Ćamil.

Priča kako je prošla zima bila teška i za njega i njegovo društvo, sedam mačaka koje je udomio i o kojima brine. Živa su bića, kaže Ćamil i neko o njima mora voditi računa, a same su ovdje pronašle utočište. A i Ćamil najčešće zimu provede poput mački, ne odvaja se od peći u malom prostoru od najlona koji je teško zagrijati.

"Ne može se opisati kako je bilo na minus 30, cijeli januar zaleđen, nisam 'mako' nigdje od šporeta. Napravim hranu, odmah se zaledi, vodu morao odleđivati na šporetu, ne mogu ništa koristiti. Ove godine ne znam, nadam se da ću moći preći u taj objekat ako ga uspijemo koliko toliko sanirati", kaže Ćamil.

Nada se da će bar u novoj godini njegov dom biti spreman za useljenje.

"Ima dosta ljudi koji su mi pomogli, firmi, muftijstvo se uključilo. Hvala puno prijateljima iz Švedske, ne može se to opisati dok čovjek ne doživi", kaže Ćamil.

Ovaj hroinični astmatičar preživljeva tek od minimalne socijalne pomoći. Skroman je i ne traži ništa no njegovi sugrađani i prijatelji svjesni da mu je potrebno mnogo toga za bolji život, organizirali su akciju pomoći u koju mogu da se uključe svi koji to žele.



Goražde PRESS / Klix

Stranice