Novo okupljanje zdravstvenih radnika u Goraždu - Goražde PRESS

Breaking

18. 12. 2017.

Novo okupljanje zdravstvenih radnika u Goraždu

Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde oštro se usprotivio prijedlozima po kojima bi povećanje plaća ljekarima, koje zastupa Sindikat doktora medicine i stomatologije, bilo deset puta veće nego medicinskim sestrama i ostalim uposlenicima.

Sa vanredne sjednice na otvorenom, kojoj su prisustvovali i predstavnici pojedinih udruženja i jedan broj građana, najavljena je borba protiv ovakvog oblika diskriminacije.

- Mi tražimo povećanje plaća i za ljekare ali mislimo da je taj odnos povećanja neprimjeren. Ne možemo dozvoliti takav način diskriminacije i segregacije u zdravstvu, jer ljekari su već svojim koeficijentima odvojeni u odnosu na ostale uposlene. Smatramo da satnica od 2.31 KM može zadovoljiti potrebe svih – kazao nam je predsjednik NSSRUZ, Emir Baščelija.

Dodaje da štrajk neće biti prekinut bez obzira na ishod pregovora Vlade i Sindikata doktora, a u slučaju potpisivanja diskriminatornog sporazuma ranijim zahtjevima će dodati i novi, da svim uposlenim u zdravstvu i koeficijenti za obračun plaća budu linearno povećani. 

Udruženje veterana rata podržava zahtjeve oba sindikata, ali predsjednik Abduselam Sijerčić kaže da je nekorektno od Vlade i Sindikata doktora da jednostrano primijene kolektivni ugovor.

– Podjednak doprinos su dali i ljekari i medicinsko osoblje i u tom smislu i podržavamo njihove zahtjeve – dodaje Sijerčić.

Zaim Žuga, predstavnik udruženja organizatora otpora, bivši je svjetski prvak u radioamaterizmu i dobitnik Zlatne plakete Goražda, a i sam je pacijent KB Goražde.

– Nije pošteno od Vlade ovo što radi s ovim ljudima, ni nama pacijentima koji 40 i nešto dana ne možemo dobiti uputnicu. Ne mogu u Tuzli i Sarajevo na kontrolu i ne znam jesam li ja to zaslužio – kaže Žuga.

Premijer BPK Goražde Emir Oković kaže kako su, prema zahtjevima ljekara, njihove plaće trebale biti veće i do 700 KM.

– Imamo situaciju u kojoj su ucijenjeni i Vlada i građani, da svi štrajkuju i traže nešto čega nema. Traže se standardi kao u drugim, razvijenijim sredinama, a sredstava u tom obimu nema – ističe Oković.Avaz

Stranice