Vlasti u Goraždu žele zabraniti vlasnicima poslovnih prostora da iste izdaju kladionicama - Goražde PRESS

Breaking

18. 12. 2017.

Vlasti u Goraždu žele zabraniti vlasnicima poslovnih prostora da iste izdaju kladionicama

Na sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, zakazana za naredni utorak, između ostalih na dnevnom redu je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde.

Tim zakonom se predviđa da vlasnici poslovnih prostora, koji ih odluče dati u najam kladionicama, moraju plaćati porez na imovinu u iznosu od 300 KM po četvornom metru godišnje, dok će morati plaćati 3 KM godišnje po četvornom metru ako taj prostor izdaju nekoj drugoj djelatnosti.

- Ovo nema ni u Sjevernoj Koreji. Ovo je samo još jedan od načina da se iz Goražda potpuno otjeraju legalne domaće kladionice i da se pogoduje drugim interesnim lobijima i crnom tržištu. Kako drugačije komentirati činjenicu da će vlasnik prostora od npr. 30 kvadrata morati platiti 9.000 KM godišnje poreza na imovinu ako taj prostor izda u zakup kladionici, a ako ga izda u zakup drugoj djelatnosti, morat će platiti samo 90 KM, kažu ogorčeni priređivači igara na sreću.

Ako ovaj zakon bude usvojen, teško da će, smatraju, u Goraždu ostati ijedna domaća kladionica, jer niti jedan vlasnik poslovnih prostora neće imati koristit davati prostor u zakup kladionicama.

- U Goraždu su definitivno odlučili otjerati sve domaće legalne kladionice. Kladionice moraju plaćati 10.000 KM za svaki računar kojeg imaju na uplatnom mjestu, a kako većina ima dva računara, to je 20.000 KM po uplatnom mjestu. Uz to, plaća se i komunalna taksa od 3.600 KM godišnje po uplatnom mjestu. Kao da to nije dovoljno, sada praktički tjeraju i vlasnike poslovnih prostora da ih ne daju u zakup kladionicama - kažu priređivači igara na sreću, dodajući kako je ovo samo nastavak organiziranih i kontinuiranih napada na domaće kladionice u Goraždu i FBiH, s ciljem uništenja legalnih domaćih kladionica i pogodovanjem stranim interesnim lobijima i domaćem crnom tržištu.

Sjednica je bila zakazana za danas, ali je pomjerena za 26. decembar.


Goražde PRESS / Patria

Stranice