Goražde spremno za 19. Internacionalni festival prijateljstva - Goražde PRESS

Breaking

29. 07. 2016.

Goražde spremno za 19. Internacionalni festival prijateljstva

U Goraždu će se od 1. do 6. avgusta održati XIX Internacionalni „Festival prijateljstva“ Goražde 2016.Ovaj Festival predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija ovog karaktera u regionu.

U proteklih osamnest godina, u okviru festivalskih zbivanja, u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata, u Goraždu se brojnoj publici predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta.
U okviru ovogodišnje manifestacije koja promovira i prakticira najviše vrijednosti ljudskog roda razumijevanja i prijateljstva među ljudima, u Goraždu će se susresti umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Turske i Crne Gore.

I ove godine, organizator Festivala, goraždanski Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Općine i Bosansko podrinjskog kantona Goražde čini sve da manifestacija bude što bolje pripremljena, sadržajno fokusirana na propagiranje amaterskog umjetničkog djelovanja, te što veći broj mladih ljudi koji će uzeti svoje učešće na ovoj manifestaciji – ističu organizatori Festivala.

Tradicionalno, u festivalskom program su večeri pop- rok muzike, a uz nastupe brojnih goraždanskih grupa, vjerujemo za publiku su posebno atraktivni nastupi poznatih grupa “ Emir & Frozen Camels” i“ Divlje jagode”. U noćima narodne muzike, nastupiće goraždanski izvođači i nekoliko zvijezda bosanskohercegovačke narodne muzike i sevdaha, među kojima su i Ferid Avdić i Šekib Mujanović.
Veliku vrijednost Festivala svakako čine i tradicionalna Likovna kolonija “ Boje prijateljstva”, brojne radionice za djecu, mini sajam knjige, pozorišne predstave i filmske projekcije, promocije knjiga. 

U programu su večer folklornih ansambala,Sajam starih zanata, atraktivne igre mladih, Orijentiring planinarski kup, šahovski turnir.
Posebno zanimljive biće svečanosti otvaranja i zatvaranja Festivala, a svake godine posebnu čar Festivalu, na njegovom kraju daje veliki dječiji maskembal, pa će tako biti i ove godine.

U organizaciju Festivala aktivno su uključeni goraždanski dječiji vrtići “ Sunce” i “ SOS”, dječiji park “ Plavi cvijet”, Udruženja starih zanata i obrtnika, goraždanski teatar mladih i pop – rok škola, Udruženje pedagoga sporta, planinarski klub “ Goražde – Maglić”, šahovski klub “ Goražde”.
Organizacioni odbor, Centar za kulturu, građani i građanke Goražda otvorena srca i sa osmjesima dočekuju sve goste učesnike Festivala i putnike namjernike – rekao je Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde i potpredsjednik Organizacionog odbora festivala na današnjoj predfestivalskoj press konferenciji.
Osnovna ideja Festivala živi i traje, promoviranje razmjene kultura i snaženje prijateljstva. Zbog globalno teške sigurnosne situacije u svijetu ali finansijskih razloga koja spriječavaju aktivniji angažman udruženja iz Francuske i Španije koja su protekih godina bili nosioci saradnje u organizaciji Festivala, imamo ove godine manje učesnika Festivala iz drugih zemalja ali on nikada nije izgubio internacionalni karakter – rekao je Zirak na pressu.
Novinarima su se na ovoj press konferenciji obratili i Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu, Mensura Sijerčić, Safet Gušo i Enver Krajišnik, članovi Organizacionog odbora Festivala.

Devetnaesti Internacionalni festival prijateljstva u Goraždu počinje u ponedjeljak, a centralna svečanost otvaranja na platou Gradske dvorane počeće u 20 sati i 30 minuta. U ime mladih poruke mira i prijateljstva u svijet će uputiti Sara Medina Šehović, učenica generacije , a festivalsku zastavu na jarbol će podići Adi Alikadić, član zlatne kadetske košarkaške reprezentacije BiH.

Podršku Festivalu pružaju brojni sponzori, medijski partner je Radio televizija Bosansko podrinjskog kantona Goražde, a medijski pokrovitelj RSG.

Dobro došli u Goražde!


Glas Goražda

Stranice