Istražujemo: Brašno u Goraždu dvostruko skuplje nego u Tuzli i Zenici - Goražde PRESS

Breaking

29. 09. 2016.

Istražujemo: Brašno u Goraždu dvostruko skuplje nego u Tuzli i Zenici

Cijene namirnica u našoj zemlji skoro svakog mjeseca se mijenjaju. Dok jedan artikl pojeftini, cijena drugom raste i za deset do 20 posto. Tako su šećer i brašno samo neki od artikala za koje su bh. građani ovaj mjesec izdvojili više novca nego prethodnog, a u ovisnosti o grada u kojem žive. Također, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, zabilježene su i velike razlike u cijenama istog artikla u različitim gradovima. Za kupce s kojima smo razgovarali posebno su paprene cijene brašna.  

Tihi rast 

Povećanje cijena pšeničnog brašna, i to za pet ili deset feninga, zabilježeno je u većini gradova u Federaciji. Najskuplje brašno trenutno je u Goraždu i Širokom Brijegu i u prosjeku kilogram iznosi 1,40 KM. Najjeftinije je u Tuzli i po kilogramu, kako je navedeno u podacima Federalnog ministarstva trgovine, košta 0,60, a u Zenici 0,80 KM.   

Nadalje, kilogram brašna „zlatni puder“, koje se koristi mahom za pite i kolače, građani u FBiH plaćaju 1,90 KM, dok se pakovanje od dva kilograma na policama trgovačkih lanaca, ovisno o proizvođaču, može naći po cijeni od 3,70 KM

U Goraždu je najskuplje i ulje, te po litru košta 2,50 KM, dok je u ostalim gradovima u FBiH 2,30 KM. Goražde i Široki Brijeg prednjače i kada su u pitanju cijene ostalih namirnica.  

Prema statistici Ministarstva, od prehrambenih proizvoda porasla je cijena maslaca, graha, meda i banana. Građani sada piju i kafu za nekoliko feninga skuplju nego posljednjeg mjeseca prošle godine. Nadalje, u Sarajevu sada so košta jednu konvertibilnu marku, dok je do sada cijena bila 0,70 ili 0,80 KM. 

Kupci zbog korekcija cijena, uvjereni da se tako bogate samo trgovci, apeliraju na nadležne u vlasti da, bez obzira na to što je na snazi slobodno formiranje cijena, iznađu načine kako da srede stanje na tržištu i stave određene cijene pod kontrolu.

- Dižu cijene za nekoliko feninga i misle da se to ne osjeti. A ne razmišljaju o tome koliko je to više novca po korpi proizvoda za jednog penzionera čija su primanja 350 maraka - kazala nam je Halima Bećirspahić. 

Namirnice su skupe i za Sarajku Šidu Jašarspahić.

Bolja primanja 

- Većinu primanja potrošim na namirnice. To je najbolji pokazatelj da je hrana skupa - kaže Jašarspahić. 

No, ima i onih koji pamte kada su namirnice bile skuplje, a primanja niža. 

- Kupci odavno kada kupuju šećer, ulje, brašno, ne gledaju kvalitet nego cijenu. Za sve nas bitno je da uštedimo nekoliko feninga. Ali, sada barem imamo izbor, uzima se na komad, za jedan ručak ili večeru. Tako svaki dan. Ipak, ja se sjećam kada su namirnice bile skuplje, a primanja dosta niža - kazala je Esma Pehlivan. 

Divljanje cijena limuna 

Je li je riječ o divljanju cijena na tržištu ili o redovnoj pojavi koja se bilježi već nekoliko godina, teško je reći, ali je činjenica da je, naprimjer, cijena limuna u odnosu na isti period prošle godine povećana za više od deset posto.

Tako se cijena ovog proizvoda prije nekoliko sedmica "tiho" popela s prosječnih 2,50 na tri ili 3,50 KM. Razlog poskupljenja prodavači objašnjavaju činjenicom da se ovaj proizvod uvozi i da smo zbog toga primorani plaćati skuplji limun. 

2,30 do 2,50 KM košta litar ulja u FBiH
1,40 KM košta kilogram brašna u Goraždu
0,60 KM košta kilogram brašna u Tuzli 


Avaz

Stranice