U naredne dvije godine broj zaposlenih u Goraždu treba biti oko 10.000 - Goražde PRESS

Breaking

29. 09. 2016.

U naredne dvije godine broj zaposlenih u Goraždu treba biti oko 10.000

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić posjetio je BPK Goražde, gdje se susreo sa kantonalnim zvaničnicima i direktorima najvećih goraždanskih kompanija. Tokom razgovora sa premijerom Emirom Okovićem i ministrima u Vladi BPK, jedna od tema bio je nastavak razvoja namjenske industrije u ovom dijelu FBiH.

– Kompanija Ginex je u 2015. godini zaposlila novih stotinu radnika, u 2016. takođe će biti blizu 100 novih radnika i nadamo se da ćemo, sa ovom tendencijom rasta potražnje, i u 2017. godini ostvariti isto tako povećanje broja zaposlenih, ali i prihoda i ukupnog profita te kompanije – kazao je Džindić. Dogovoreno je da Federalnom ministarstvu bude dostavljena dokumentacija za projekat izgradnje fabrike gipsa na Presjeci kod Ustikoline, kako bi se zainteresirali strani ulagači koji su u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom industrije FBiH, a bilo je riječi i o izgradnji HE Ustikolina. – Sve ove posjete su dodatna poruka koalicije koja funkcioniše na svim nivoima i daje izvanredne rezultate. Mi smo na početku obećali da ćemo otvoriti nova radna mjesta, proširiti kapacitete na postojećim linijama, pokrenuti energetske projekte. Kao što znate pokrenut je projekat HE Vranduk, završen je i potpisan predugovor za izgradnju bloka 7 Tuzla i idu slijedeći projekti – istakao je Džindić.

Ohrabreni sve češćim posjetama i podrškom viših nivoa su i premijer Oković, te kantonalni ministar privrede Meho Mašala, koji kroz osnivanje novih industrijskih zona vide šansu za nastavak trenda zapošljavanja u Goraždu.

– Očigledno je da predstavnici viših nivoa vlasti pokušavaju pronaći adekvatnog partnera na lokalnom nivou vlasti, omogućiti horizontalnu i vertikalnu povezanost, što je dodatna poruka za sve nas. Potrebna nam je ta povezanost od nivoa mjesne zajednice do državnog da bi se omogućila prohodnost za velike projekte i onemogućile smetnje – naglašava Oković.

Džindić je posjetio kompanije „Bekto Precisa“, „Emka Bosnia“, „Prevent“, kao i firme iz industrijske zone „Pobjeda“.

– Generalna je ocjena da je stanje u tim privrednim društvima zaista zadovoljavajuće. Ljudi rade ono za što su obučeni, po svim mogućim standardima koji pripadaju određenim privrednim granama i mislim da je svijetla budućnost industrije ovog Kantona. U odnosu na broj od oko 25.000 stanovnika, koji žive u ovom Kantonu, podatak da je uposleno oko 7.000 radnika ohrabruje, ali u periodu od 2 do 3 godine taj broj mora biti oko 10.000 – kazao je Džindić.

Prema riječima Lejle Ferhadbegović, direktorice „Preventa Goražde“, ova kompanija ima potencijal za proširenje kapaciteta i potrebna joj je podrška viših nivoa vlasti, ali od izuzetne je važnosti i izgradnja brze ceste Goražde – Sarajevo.

– Razgovarali smo o našim investicionim projektima i novim radnim mjestima i cijenimo da ova vlada, kako na federalnom, tako i na kantonalnom nivou, ima snagu da nam pomogne kako bismo osigurali svoju poziciju na domaćem tržištu, ali i inostranstvu jer smo svi pretežno vezani za izvoz – kazao je Muhamed Hubanić, direktor firme „Pobjeda Rudet“.


Avaz

Stranice